ГЕРБ опитват да ограничат изселническия вот в Турция
ГЕРБ опитват да ограничат изселническия вот в Турция / Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ опитват да ограничат изселническия вот в Турция
31565
ГЕРБ опитват да ограничат изселническия вот в Турция
  • ГЕРБ опитват да ограничат изселническия вот в Турция

Българските граждани в чужбина, които желаят да гласуват на избори, ще трябва да заявяват това не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма, това предвижда проектът на ГЕРБ за избирателен кодекс. Очаква се депутатите от временната комисия, която трябваше да го подготви, да приключат обсъждането му тази седмица. Вероятно ще бъде внесен в залата наесен.

Саморъчно подписано заявлението за гласуване извън границата ни трябва да се подаде лично, чрез писмо или в електронна форма до дипломатическото или консулското представителство на страната ни в съответната държава.

За парламентарните и президентски избори от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, които са заминали извън България не по-малко от два месеца преди изборния ден и не са се завърнали до предаването на списъците на секционните избирателни комисии, предвижда проектът. Избирателните секции в чужбина да се образуват в населените места, където има наше дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да
гласуват, е записано в проекта.

В населени места - извън тези, избирателна секция се формира при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили по същия ред желание да гласуват, като при евроизбори такива секции се образуват само в държавите членки на Европейския съюз, гласи проектът на избирателен кодекс. Така управляващите правят опит да ограничат изселническия вот в Турция.

ГЕРБ предлагат на парламентарни избори да се гласува по пропорционална система с преференциален вот, а местните и президентските избори да се проведат заедно догодина.

Резултати от допитвания до общественото мнение за изборите да не могат да се огласяват 24 часа преди изборния ден до края му под каквато и да е форма, включително и скрита като класация на песни, използване на разнообразни форми за внушение към определени парти и коалиции и други подобни, гласи още проектът на ГЕРБ.