ГЕРБ и БСП си размениха обвинения за изборен туризъм
ГЕРБ и БСП си размениха обвинения за изборен туризъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ и БСП си размениха обвинения за изборен туризъм
38570
ГЕРБ и БСП си размениха обвинения за изборен туризъм
  • ГЕРБ и БСП си размениха обвинения за изборен туризъм

ГЕРБ и БСП си размениха обвинения в покровителство на изборни туристи, като се позоваха на справки на служба ГРАО. Мая Манолова от БСП обяви, че най-масовото преселение на хора има по Черноморието и област Монтана, където е избирателния район на Искра Фидосова ит ГЕРБ. Фидосова пък обяви, че левицата стои зад това предизборно движение на избиратели.

От левицата внесоха и промени в изборния кодекс, с които предлагат на местните избори наесен гражданите, които са сменили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г., да могат да гласуват само в общината по постоянния си адрес.

Управляващите обаче заподозряха, че така парламентът ще бъде вкаран в капан, защото предложението е свързано с уседналостта и противоречи на конституцията.

„Справката, която получихме официално от ГРАО, показва, че за периода от 1 септември до 31 декември м.г. настоящия си адрес са променили над 146 000 български граждани. Това е с 21 000 повече от същия период през 2009 г. преселението касае най-вече морските общини, общините в област Монтана, където адреса си са променили над 1000 души, и някои общини в Добрич”, обясни Манолова. „Нашето предложение е да се въведе правило всички български граждани, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010 г. на предстоящите местни избори да могат да гласуват само на постоянния си адрес”, призова тя.

В отговор Искра Фидосова беше категорична, че „парламентарната група на ГЕРБ няма да влезе в този капан”. „Това означава, че настоящия адрес не се зачита, и става не 10 месеца, а 15. Ако влезем в това нещо, означава, че ще паднем в Конституционния съд. Аз се учудвам, може би липсват мотиви за Конституционния съд, за да падне уседналостта там”, каза още тя.