/ iStock/Getty Images
Бригаден генерал Венелин Венев встъпи в длъжност като директор на Служба "Военно разузнаване", съобщиха от Министерството на отбраната.

На церемонията присъстваха министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Службата има за задача да информира държавното ръководство на стратегическо ниво за заплахите и рисковете за националната сигурност. В днешно време тези заплахи и рискове стават все повече и повече. Вие сте тези, които трябва да алармирате първо. Затова разчитаме на Вас", заяви министър Панайотов в поздравителното си слово.

Служебният кабинет с предложение кой да оглави Военното разузнаване

"За мен е чест да поздравя бригаден генерал Венелин Венев с удостояването му с висше офицерско звание и назначаването му за директор на служба "Военно разузнаване". Това е свързано с огромна отговорност, отношение и принципен подход към службата. Като началник на отбраната разчитам на професионалната и колегиална подкрепа и информационното осигуряване от страна на военното разузнаване", посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Бригаден генерал Венелин Венев благодари за оказаните му доверие и подкрепа. Той заяви, че ще разчита на професионализма на своите колеги, като съвместната дейност с останалите институции ще бъде продължена.

Директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев е завършил ВВОВУ "Васил Левски" със специалност бакалавър "офицер от разузнаването" с квалификация "военен преводач". През кариерата си на военнослужещ е служил в различни формирования. В периода 2001 - 2016 г. преминава последователно през позициите на експерт, началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. Произведен е в звание "полковник" през август 2017 година. В периода 2005 - 2008 г. заема длъжностите офицер за връзка с местната власт и ООН и командир на разузнавателна група в състава на мисията на НАТО в Афганистан ISAF. От 2009 до 2012 г. е военен и военновъздушен аташе на България с основна акредитация в Австрия и допълнителни акредитации в Унгария, Чехия, Словакия и Словения. Владее три езика.
 
БТА