/ ThinkStock/Getty Images
Правителството предлага полковник Венелин Венев да бъде назначен на длъжността директор на служба "Военно разузнаване" и да бъде удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал", съобщи пресцентърът на правителството.

Министерският съвет прие също решение и да бъде освободен генерал-майор Иван Лалов от длъжността заместник-командващ на Съвместното командване на силите и от военна служба, считано от 9 август 2021 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

Служебният кабинет прие и още няколко важни решения за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили на България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания за:

"Промяна на наименованието на длъжността "Директор на служба "Военна информация" на "Директор на Служба "Военно разузнаване"; Отразяване на промените в системата за командване и управление от 1 септември 2021 г., като длъжностите, изискващи висши офицерски звания се привеждат в съответствие с изградената организационна структура на въоръжените сили, трансформирането на системата за командване и управление, и логистичното осигуряване на въоръжените сили; Заличаването от 1 август 2021 г. на длъжността "Директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на Европейския съюз в Брюксел, Белгия" предвид изтичане на мандата за заемането й".

На редовното заседание на МС бе решено и да се освободи бригаден генерал Васил Събински от длъжността директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" във Военния секретариат на Европейския съюз" в Брюксел, Белгия.