Криминалният контингент трябва да бъде притискан, наблюдаван и контролиран. Това коментира бившият шеф на полицията ген. Васил Василев в предаването „Неделята на NOVA” по повод акциите срещу битовата престъпност от страна на главния прокурор Иван Гешев.

Той заяви, че одобрява действията на прокуратурата и МВР, защото са насочени към тези хора, които тормозят беззащитните, особено в селата. Формула за ликвидиране на битовата престъпност няма, в цял свят има престъпност, но тя трябва да бъде слагана под контрол, добави Василев. Генералът не се нае да даде категорична оценка за постигнатото от главния прокурор Иван Гешев, защото според него е малко времето, за да кажем дали Гешев успява да контролира битовата престъпност.

"При нас през 2002 г. имаше много често полицейски акции в цялата страна. Бяхме направили един документ, аз го носех, една жълта папка с 2970 дела, на хора с от 3 до 70 висящи дела. Доста силно притискахме криминалния контингент." Направи съпоставка с подобна активност във времето, когато той е бил шеф на полицията.

Бившият шеф на полицията разгледа различни престъпления, случили се в последните месеци. Едно от тях е убийството на 7-годишната Кристин в Сотиря и последвалите протести срещу искането за по-лека присъда за Мартин.

Близки на убитото дете в Сотиря на протест, искат доживотната присъда на убиеца да бъде потвърдена

"Първо е независимата съдебна система, няма какво да протестираш против нея, законното право на този човек, макар и тежък престъпник, е да се жалва. От друга стана идва уличното правосъдие, което е малко опасно. Третото, което искам да кажа е за обществеността. Този кмет и тази полиция са го оставили този идиот, с извинение, да не учи, да няма образование, да си остане на развитието на първобитен човек", възмути се Василев.

Според него полицейските служители, които опитаха да осребрят тото фиш, откраднат от възрастна жена, са обмисляли дълго това деяние. "Това нещо е безпрецедентно престъпление в системата на МВР. Чест прави на вътрешна сигурност, че работят по такива случаи", заяви бившият директор на Националната полиция.

Как полицаят от Радомир, който обра казино в Перник, е допуснат до системата на МВР, как е проучван, това се запита Василев за друг скорошен случай, при който извършител на престъплението е полицай. "Този неук човек е започнал да работи в системата на МВР." Според Васил Василев вина имат преките му началници.

Василев даде мнението си и за организираната престъпност. Той каза, че когато той е бил шеф на полицията е имало преразпределяне на пазари, територии и блага, както и сега. "Ще дойдат нови пазари и предизвикателства, такъв е животът", допълни той.

Василев бе запитан какво очаква реално да се случи от действията на прокуратура и заявката на Иван Гешев, че вече е време Преходът да свърши.

Гешев: Прокуратурата започва проверката от приватизираните фирми с най-големи активи

"Какво значи край на Прехода, това е времето, то върви. След Васил Божков ще дойде Божко Васил. Важното е да не се създават от държавата, да се махната условията и причините да има такива хора, не говоря само за Божков. Ние българите обичаме да мразим богатия човек и все гледаме да му влезем в паницата, нещо да му се случи лошо. Такъв е манталитетът. Истински богатият човек трябва да бъде подкрепян, в тези условия той дава работа на хората, дава на селата, дава за благотворителност. Не трябва да ги хулим и мразим тези хора."

Всичко е пари, майсторлъкът на парите е да знаеш как се харчат. Тодор Живков го каза: "Кой си ти като нямаш пари?".
NOVA