Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес
Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес / снимка: БГНЕС
Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес
78768
Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес
Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес
  • Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес
  • Ген. Радев: Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес

Убийството във варненския мол хвърли петно върху охранителния бизнес в страната и трябва да се потърсят причините, довели до жестоката смърт, причинена от охранители. Това коментира в интервю за Дарик ген. Кирил Радев, който е основател и съуправител на охранителна фирма.

Според ген. Радев, който е и бивш директор на НСБОП, всеки може да открие охранителна фирма в страната, както и почти всеки може да стане охранител. Кирил Радев обаче е категоричен, че въпреки нелоялната конкуренция в бранша и наличието на фирми, които работят в сивия сектор, е отговорност на ръководителите да не правят компромис при подбора на служителите си.

„Потресен съм, тъй като за мен този акт от една страна е престъпен, а от друга страна, има изключително висока степен на обществена опасност, защото е извършен от хора, така или иначе облечени във власт. Върху дейността на армията от охранители, която е не по-малко от 60 000 души на територията на цялата страна, беше хвърлено петно", каза Радев. С уговорката, че не бива да се правят обобщения, той каза, че примерът е показателен: „Масовото мислене на хората е, че ако не можеш да си намериш работа другаде, спокойно можеш да станеш охранител".

Работата е изключително отговорна и за това би трябвало да си дават сметка ръководителите на фирмите, които се занимават с тази дейност, категоричен е ген. Радев. „Казвам отговорна, защото законът дава право охранителите да притежават власт, която е много близка до властта в полицията - могат да носят оръжие, да използват оръжие, могат да използват палки и белезници. Ако не мен ми се беше случило, едва ли щях да си простя, че съм пропуснал онези моменти, онези индикации. Тези момчета просто с поведението си са подсказвали, че проявяват агресия. Не мога да си представя как един човек, който е поставен в безпомощно положение, продължаваш да го риташ, да го биеш, да го убиеш", каза Радев.

Той е категоричен, че контролът от страна на МВР трябва да бъде жесток и ако се налага, да се отнемат лицензи.

„Като се отнеме лицензът, просто да не се дава право на тези хора, които са направили тази фирма, да създадат друга. Инспекцията по труда също трябва да бъде на място и да е безкомпромисна за фирми, които не работят по правилата", категоричен е ген. Радев.

Липсва реално партньорство и обмен на информация между МВР и охранителните фирми в страната по отношение на борбата с престъпността, коментира още в ефира на Дарик ген. Кирил Радев, който подчерта, че подобно сътрудничество е особено актуално, когато по света се взимат мерки срещу тероризма.

„Не говоря само за контрол на МВР. Охранителните фирми в България, особено големите и тези, които работят по правилата, във всички случаи трябва да бъдат обхванати с мерки и мероприятия, които имат държавен характер. Говорим за национална сигурност, а когато говорим за нея, всеки е отговорен", каза ген.- Радев. Това партньорство към момента е формално. В по-голямата си част охранителните фирми са създадени от бивши служители на МВР и в тях работят бивши служители на МВР, които са били на различни длъжности, които им позволяват изпълнявайки задълженията си като охранители, да виждат и да събират информация за неща, които имат национален характер, коментира експертът.

Сега никой не ползва тази информация. „Аз в моята практика съм имал изключително редки случаи, когато някой се е обръщал към мен за помощ. В обекти, които се охраняват, винаги става нещо - там се залавят лица, които са обявени за издирване, там се наблюдава криминален контингент. Обратната връзка я няма и според мен едва ли трябват много средства, за да се направи една структура, която да се занимава и да координира работата на охранителните фирми", каза генерал Киров, като поясни, че не говори са Охранителна полиция, която трябва да следи дали се спазват правилата по Закона за частната охранителна дейност, а за оперативния състав, който трябва да работи с тези фирми.