Ген. Аспарухов: Оставката на Петков няма да помогне
Ген. Аспарухов: Оставката на Петков няма да помогне / снимкa: Sofia Photo Agency

Некоректно е да се хвърля цялата вина за скандала в МВР върху министъра на вътрешните работи. Това заяви в „Денят” на Дарик генерал Бриго Аспарухов, бивш началник на Националната разузнавателна служба и депутат от БСП в предишния парламент.

На въпрос трябва ли в този момент Румен Петков да подаде оставка, генерал Аспарухов отговори: „Решението за оставка в крайна сметка е морален избор, но не считам, че това е полезен ход за държавата”. Аспарухов се аргументира с думите: „Виждам в Румен Петков желание да бъде полезен на системата, да направи реформи”.

Генерал Бриго Асапрухов нарече несериозен отправения от Татяна Дончева към премиера ултиматум Петков да бъде отстранен до 48 часа. „Не гледам сериозно на поставяне на ултимативни срокове и то от хора, които като че ли чакат подобни ситуации, които се явяват хранителна среда за тях и повод за подобни изяви”, коментира Аспарухов. Същевременно той призова да се избягват емоционалните и егоцентрични реакции и натоварените с разследването органи бързо да свършат работата си.

Вредата, която се нанася на сектора за сигурност и служителите, е огромна, коментира Аспарухов. Случващото се в МВР той сравни с ефекта на микровълновата печка – „нагрява се ядрото и това може да доведе до взрив”. По думите му този ефект демотивира служителите в системата, кара ги да търсят резервни изходи и това е „поразително вредно”.

Според него заинтересовани политически сили от опозицията се опитват да извличат дивиденти от скандала в МВР. Този скандал не допринася преди всичко за спокойствието на хората и за стабилизиране на сектора, за да могат служителите да си вършат работата, каза Аспарухов. По думите му противоречията между бивши и настоящи служители на система са преминали всякакви граници.

Цялото интервю на Евгения Марчева с генерал Бриго Аспарухов четете в Рубриката ИНТЕРВЮ!