Явор Гечев
Явор Гечев / БТА
Тази година нуждите от дърва за огрев са изключително големи поради редица причини, първата от които е енергийната криза. Няма и традиционно внос на въглища от Донбас заради всички проблеми, свързани с войната в Украйна. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев на брифинг във връзка с осигуряването на дърва за огрев, предаде БГНЕС.

Заради войната редица от предприятията на практика не работят, затова дефицитът на дървесина в Европа скочи много. Дървата остават най-евтината суровина за огрев. Молбата е да няма презапасяване с дърва за огрев, заяви той.

Министър Гечев отбеляза, че горските предприятия ще дадат отчет какво са направили и какво ще направят. Той посочи, че се наблюдава рекорден добив на дървесина в страната, като реализираните количества са скочили до 135% за разлика от миналата година. Гечев заяви, че е предприето всичко необходимо, за да бъдат хората спокойни.

ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

По думите му официалните данни сочат, че доставките на дърва преди идването на служебния кабинет са били между 30 и 35%, а в момента отиваме към 90%, което означава, че за три месеца министерството е успяло да навакса дървесината за населението.

„Нашият кабинет управлява министерството си на пълни обороти“, заяви министър Гечев.

Изпълнителната агенция по горите извършва контролна дейност на цялата страна заради високото търсене на дървесина, като освен проверките на горските територии се контролира и търговията на дървесина.

„14 000 проверки се правят“, съобщи Гечев.

Той посочи, че това, което е направило Министерството на земеделието, е да продължим да правим много по-бързо това, което се е правило преди, но с много по-засилен контрол.

Разкриха незаконна схема за доставка на дърва за огрев

Една от проблемните общини се оказва, че е Община Върбица. Там са констатирани някои аномалии. На практика ние нямаме система да проверяваме дали се изпълнява наистина това, което трябва, обясни министърът на земеделието, като уточни, че са се натъкнали на случаи как се изписва дървесина на редица завишени домакинства, които пък след това отиват за преработка, а не за хората.

Освен Община Върбица има и други общини, които вместо да запасят населението, запасяват предприятията. Министър Гечев обаче не пожела да каже кои са тези общини. „Общинските гори трябва да задоволяват на 100% нуждите на населението и след това на предприятията“, добави той.

Това не е масов случай, обясни той, като допълни, че се дават търгове, по които кандидатстват хората и фирмите, след което механизмът е такъв, че кметовете правят списъка с нужните дърва за огрев. „Констатираме, че заявените количества са два пъти повече от миналата година, което означава, че има и презапасяване. Констатирали сме на различни места как предоставена дървесина за населението след това отива за преработка в предприятията“, съобщи още Гечев.

Дърва на изплащане: Директор реши проблема с отоплението в училище (ВИДЕО)

По думите му до края на месеца ще се направи, с малко допълнителни усилия, всичко онова, което е нужно, за да има пълно задоволяване на нуждите на населението в страната. „Държавата е направила редица усилия и полагаме усилия за отстраняването на липсата на доставки, където има такива“, каза още той.

По складовете има достатъчно налични количества дърва.

„Не е работа на един служебен кабинет да прави програмни политики, но когато има проблеми, трябва да се разрешават“, смята министър Гечев. Той съобщи, че вече има редица законови промени, които Министерството на земеделието иска да инициира. „Ще видим какъв ще е животът на парламента, но имаме готови текстове“, заяви министър Гечев. Той допълни, че въз основа на разговори с кметове и пр., положението към сегашна дата е по-добро от миналата година по отношение на осигуряването на дърва за огрев за населението.

Контролът върху предприятията е засилен.

А като законови промени трябва да бъде създаден и социален фонд към дърводобива, защото според министър Гечев не е правилно да се натиска цената за всички, с това губи и държавата или печели някой друг.

Горските са достойни хора за уважение и не трябва да има схващане, че те унищожават гората. Ако добивът се прави правилно, гората има възобновяем ресурс, смята още министърът на земеделието.
БГНЕС