ГДБОП пресече търговия със стоки менте за над 850 000 лева
ГДБОП пресече търговия със стоки менте за над 850 000 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) пресякоха незаконното съхранение и търговия на стоки, носещи логото на световно известни търговски марки.

По оценка на правоносителите, нанесените материални щети са за над 850 000 лева, съобщиха от МВР.

Специализираната полицейска операция е проведена в курортен комплекс "Слънчев бряг". В нея са участвали и антимафиоти от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Спецполицаите "атакували" складови помещения в комплекса, от където иззели общо 9000 броя маркова конфекция, спортни артикули и други стоки, носещи логото на защитените световно известни марки: Поло, Томи Хилфигър, Бьорн Борг, Джи Стар, Адидас, Найк, Пума, Абер Кромби и Фич, Франклин и Маршал, Холистър.

Намерени са и множество хартиени етикети и холограми на тези марки.

В хода на разследването е установено, че нелегалната търговия със стоките ментета е била осъществявана в продължение на години в обектите по Южното Черноморие. За целта били ползвани помещения, обособени като складове в покрайнините на Слънчев бряг. Оттам нелегалната стока била разпределяна и разпространявана в по-малки магазини на територията на Слънчев бряг, "Свети Влас", Несебър и Равда.

Според специалистите за производството на стоките били използвани много опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които при по чувствителна кожа предизвикват трайни увреждания.

Срещу собствениците на фирмите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления срещу правата върху търговски марки, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.