/ БГНЕС
Газът, предназначен за износ към Европа, се доставя на клиентите чрез паралелни газопроводи, след като по-рано днес стана ясно, че взрив е избухнал по трасето на съоръжението Уренгой-Помари-Ужгород, пренасящо газ от Русия за Украйна. Това съобщи подразделение на "Газпром" от Нижний Новгород, предаде Ройтерс. 

Експлозията уби трима души и прекъсна част от вече ограничените количества руски газ, които все още достигат до Европа въпреки последствията от военната кампания на Русия в Украйна.
Синьото гориво, което преминава през засегнатия участък от газопровода Уренгой-Помари-Ужгород, доставящ газ от руската част на Арктика през Украйна за Европа, беше спрян към 12:50 часа българско време, посочиха в "Телеграм" местни власти.

Олег Николаев, губернатор на съставната руска Република Чувашия, заяви пред държавната телевизия, че трима души, които са извършвали сервизни дейности, са загинали при инцидента, а четвърто лице "е в състояние на шок".

Взрив в газопровод в Русия, има загинали (СНИМКИ)

Той добави, че не е ясно кога доставките по газопровода могат да бъдат възобновени.

Регионалното министерство на извънредните ситуации на Република Чувашия информира, че експлозия е избухнала в тръбопровода по време на планирана поддръжка близо до село Калинино, на около 150 км (90 мили) западно от град Казан, разположен на река Волга. Огънят е бил потушен, добавят от местната институция.

Тръбопроводът, построен през 80-те години на миналия век, влиза на украинска територия през газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа", която в момента е основен маршрут за руския газ за Европа.
Тази сутрин "Газпром" заяви, че очаква през следващите 24 часа да осигури 43 милиона кубични метра газ за Европа през "Суджа" - обем, който отговаря на количествата от последните дни.
Фючърсите на газа на нидерландския хъб TTF поскъпнаха след новината за взрива. Цената за газа с доставка месец напред се повиши с 1,10 евро до 108,10 евро за мегаватчас към 15:47 часа бълг. време. По-рано през деня един мегаватчас се търгуваше за около 105 евро.
Илиян Цвейн/БТА