Очаква ли се повишаване на лихвите по кредитите и кога е най-добре да купим жилище. Отговорите даде финансистът Левон Хампарцумян в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити". Това заяви Хампарцумян.

„Нито едното, нито другото обаче ще бъде рязко. Важно е не колко е лихвата, а дали е поносим разходът по обслужване на кредита за този, който го е взел”, добави той. „И в момента кредити се дават по-трудно спрямо кризата от 2006-2007 г. Тогава мисля, че всички си научиха уроците. Сега това се случва по-консервативно, но пък има фактори, които пораждат търсене на нови жилища”, каза още финансистът.

Запитан дали си струва в момента да се инвестира в имот, той посочи: „Отговорът не е еднозначен. Ако някой иска да си купи жилище за собствените нужди и може да си го позволи, е едно. Ако се взима жилище за спекулация, т.е. купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме, то купувачът поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не се вдигнат, колкото очакваме”.

„Ако сте взели жилище за собствена нужда, дори и да ви се струва, че нещо в годините се променя, то вие го понасяте, защото така или иначе ще плащате 30 години”, коментира финанситът.

„Несъмнено покупката на жилище е добър вариант, ако ще се живее в него и ако то отговаря на нуждите на купувача. Ако се взима спекулативно, за да бори инфлацията – тогава това може да стане, но може и да не стане. Има рискове”, обобщи той.