/ Прессекретариат на държавния глава
Да се въведе национална аптечна карта. Това е едно от предложенията на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България. Първоначално тя е била заложена да се направи по региони – в 28-те области. Идеята е да има териториално разпределение, което да осигури такава фармацевтична грижа.

Предложението бе отправено по време на среща на съсловната организация и здравните власти при президента Румен Радев.

Радев ще се срещне с представители от организацията на фармацевтите у нас

"Бихме искали едно подобряване на диалога. Ние предложихме да разпишем Меморандум с Надзорния съвет на НЗОК за по-добър диалог и взаимодействие. Следващото ни предложение е във връзка с дискриминационното третиране на магистър-фармацевтите в условия на COVID кризата. Друго предложение е да се осигури синхрон между Националната здравна информационна система на Министерството на здравеопазването и информационната система на НЗОК", посочиха от съсловната организация на магистър-фармацевтите.

Личните лекари опровергаха МЗ: Не можем да изписваме безплатни лекарства за COVID-19

"Считам, че всеки един от проблемите, които бяха поставени, са решими. Повечето искания обаче изискват промяна в закона", заяви в отговор министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Според мен идеите, които те предложиха заслужават да бъдат коментирани и да се търси решение, защото ефектът ще бъде основно за хората, които ще ползват тяхната услуга, а именно да не бъдат закривани аптеки в малки населени места и мотивация да сключват договори със Здравната каса. Като председател на Надзорния съвет на касата съм предприел първите стъпки", допълни заместник здравният министър д-р Александър Златанов.