„Сега не е време за политически битки на тази тема. Смятам, че е време за обединение и за ангажимент и внимание към експертното мнение”. Това каза пред NOVA столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод критиките на президента Румен Радев за мерките на правителството срещу коронакризата.

Тя подчерта, че е много важно мерките да се спазват.

„Както всеки един човек и аз имам близки и приятели, които вече са болни, или са преболедували коронавируса. Това се случва навсякъде, затова е много важно да спазваме мерките – маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните от тях”, каза Фандъкова.

По думите й се следят всички данни за заболелите - и официалните, регистрирани с PCR тест, и резултатите от ДКЦ-тата, където пациентите се тестват с антигенни тестове.

Столичният кмет добави, че повечето софиянци спазват мерките и носят маски. Според нея са намалели и тези, които са смятали, че вирус няма и това е конспирация.

Почти няма съставени актове за неносене на маска. Единици са случаите, посочи Йорданка Фандъкова.

По повод на мръсния въздух в столицата тя добави, че се готви промяна, с която да може по-лесно и по-рано да бъде обявяван "зеления билет" за градския транспорт.

„В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Вчера, днес, както беше и прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове, каквито имахме преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяване е горенето на твърдо гориво”, каза още Фандъкова.

Тя уточни, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. 

„Това е доста голям процент. И в централните части на града има домакинства, които се отопляват така”, посочи Фандъкова.

По думите й вече има над 2 500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. „На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии, каза столичният кмет.