Европа мисли да забрани да знаем пола на бебето
Европа мисли да забрани да знаем пола на бебето / Sofia Photo Agency, архив
Европа мисли да забрани да знаем пола на бебето
45005
Европа мисли да забрани да знаем пола на бебето
  • Европа мисли да забрани да знаем пола на бебето

Европа мисли да забрани на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето. Проекторезолюция за въвеждане на такава забрана ще обсъжда през октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Целта е да се спрат абортите, основани на предпочитанията на родителите какво да е детето им. Препоръките на ПАСЕ нямат обвързващ характер, но са със значителна тежест в европейската политика. Според депутати от здравната комисия на българския парламент реализацията на тази идея само ще доведе до нови корупционни практики.

Според организацията практиката да се правят аборти, обикновено на женски зародиши, е добила притеснителни размери в страни като Армения, Азербайджан, Албания и Грузия. Надежда, че такава практика няма в страната ни изразиха двама от членовете на здравната парламентарна комисия Ваньо Шарков от Синята коалиция и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, които се обявиха срещу предложението.

„Това се случва в страни като Азербайджан, Грузия, Албания. Дано да не се случва в България и ние да сме по-различна държава. По-страшното за мен е, че това е една резолюция, която ще отвори вратата на по-силна корупция в медицинските среди, т.е. полът вече няма да бъде казван заради желанието на родителите, а заради парите, които родителите им плащат, за да им бъде казан полът на детето", заяви Шарков.

От своя страна Лъчезар Иванов заяви, че „ранната диагностика води до това бъдещите родители да бъдат уведомени, когато има аномалии при развитието на плода. Тези аномалии могат да бъдат както от това дали едно дете има пет пръста, или има липса на пръст, или липса на фаланга. В ранното развитие, примерно, при момченцата може да липсва тестис - говоря умишлено за половото различие", добави още Иванов.

В Съвета на Европа смятат, че абортите заради пола на детето трябва да бъдат разрешени само ако целят да се избегне предаването на наследствена болест. Предложението на комисията по равните възможности ще бъде обсъдено от ПАСЕ в началото на следващия месец.