Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду изрази притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Тя предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за контрол на разпространението на COVID-19. Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат“ за присъствие на редица обществени места и събития на закрито от днес, 21-ви октомври. „Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България“, посочи тя.

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите

„Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на зелен сертификат, както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19“, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Удължават срока на сертификата за преболедуване (ВИДЕО)


Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица.