Епископ Теодосий: Ще се отбранявам докрай
Епископ Теодосий: Ще се отбранявам докрай / снимкa: Sofia Photo Agency

Игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий ще съди хората с увреждания, които твърдят, че преди време ги е изгонил от обителта с думите „Колелетата вън", ако те го съдят. Правозащитни организации заплашиха да сезират Комисията за защита от дискриминация и прокуратурата по случая, за който Дарик ви разказа миналата седмицата. Възможно е и потърпевшите да заведат съдебни искове срещу божия служител. В интервю за Дарик епископ Теодосий заяви, че не ги е изгонил от храма, а е помолил да напуснат църквата на манастира, защото се държали лошо. Ето какво каза епископ Теодосий:

Не съм казал, че вън от храма, но бях в кабинета си, дойдоха самите свещопродавачки и казват „дядо Теодосий, ела да видиш какво чудо е в църквата, колелата в централната част се въртят". Какви колелета бе? „Ще дойдеш да ги видиш". Отидох и ги видях, и казах „Моля, напуснете църквата с колелетата навън”.

Това са хора в инвалидни колички?

Не всички може. Това е Паметник на културата, никой няма да позволи, ние сме длъжни да ги спазваме, не и да влизат непрекъснато обикалят, който иска да се поклони – има, те не са част от иконата – ще се поклонят. Но с колелета вътре в централната част на храма не, защото непрекъснато почистват и самите свещопродавачки са изморени.

Цялото интервю с епископ Теодосий четете тук.