Епидемия няма, ваксинират животните в Млада гвардия срещу антракс
Епидемия няма, ваксинират животните в Млада гвардия срещу антракс / Thinkstock/Getty Images
Епидемия няма, ваксинират 600 животни срещу антракс в Млада гвардия
81048
Епидемия няма, ваксинират 600 животни срещу антракс в Млада гвардия
  • Епидемия няма, ваксинират 600 животни срещу антракс в Млада гвардия

Няма нови заразени хора от антракс във Варненско. Това обявиха от здравната инспекция в морската столица. Пробите на 22-ма от общо 26 контактни със заразеното месо са отрицателни. Останалите проби се дообработват.

Ситуацията с антракса е овладяна

През почивните дни болестта отне живота на 53-годишния фермер Румен Стоянов от село Млада гвардия заради заразена с антракс крава.

Причината за появата на антракс във Варненско са проливните дъждове преди месец, обясни изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, който днес посети фермерите в село Млада гвардия.

Валежите са отнели горния слой на почвата и са се появили спори на болестта, които могат да оцелеят десетилетия в земята.

Властите успокоиха, че няма попаднало заразено месо в магазините. „Няма опасност да има и заразено мляко, тъй като на заболелите животни им спира млекодобива”, каза още д-р Дамян Илиев.

„През тази една седмица животните не трябва да излизат навън, за да няма нови заразени. Съвместно с екипи на Гражданска защита осигуряваме вода в стопанствата на населеното място. Предстои днес да бъде загробено второто умряло животно и да бъде извършена дезинфекция в оборите на умрелите животни”, каза още той.

Селските стопани в Млада гвардия се оплакват, че животните не се ваксинират срещу антракс. От Агенцията по храните обясниха, че задължителна имунизация в следващите 30 години се прави само в населените места, където е регистрирана болестта.

От днес започва имунизацията срещу заразата в село Млада гвардия, увериха от инспекцията.

Мъж почина от антракс във Варненско

Антраксът е заболяване известно на хората от дълбока древност. Още тогава то е било широко разпространено в Древен Египет, Сирия и Гърция. В Библията е описан като петото или шестото наказание над Египет при изхода на евреите от там. Първоначално антраксът е познат като болест по копитните животни.

В наши дни антраксът е широко разпространен. Ежегодно по света боледуват между 8000 и 9000 души. Антраксът е рисково заболяване в страни без или с минимално ефективни програми за обществено здраве.