Експерти не очакват съществени промени в политиките след ремонта в кабинета
Експерти не очакват съществени промени в политиките след ремонта в кабинета / снимки, архив: Sofia Photo Agency, БГНЕС

Няма да има съществени изменения в политиката на правителството в двата ресора, в които бяха направени министерски смени - икономиката и здравеопазването. Това прогнозира в предаването „Кой говори" на Дарик председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков. Досегашният министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе сменен от заместника си Делян Добрев, а на в креслото на Стефан Константинов в Министерството на здравеопазването сяда досегашната шефка на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.

За ситуацията в Катар и малката прилика с филма „Мисия Лондон"

„До голяма степен липсата на мотиви и затъването в разнопосочни обяснения, това, че Трайчо Трайков не замълча, а започна да говори до голяма степен осуети един от положителните ефекти, който можеше да има една такава промяна - известно изпускане на напрежението, известно решаване на вътрешни проблеми и така нататък. Какафонията в обясненията от страна на премиера, външния министър, Трайчо Трайков, Цветан Цветанов създаде едно доста кисело усещане, защото първо, няма сериозни политически мотиви очевидно, второ, ако мога да оприлича това, което се случи в Катар, но то си имаше един предговор в Тунис, цялата ситуация прилича малко на филма „Мисия Лондон", каза Цветков. По думите му ситуацията със „среднощните промени" в кабинета оставя доста лош политически вкус.

Разликата между оставките на Трайков и Константинов

Политологът Румяна Коларова очерта разликите между двете оставки в кабинета "Борисов". Тя изтъкна, че напускането на правителството от страна на Стефан Константинов е било очаквано с оглед и на натиска от парламента и няколко лобита да бъде сменен този министър. По думите й реакцията на премиера е била забавена, за да не изглежда толкова очевидно под натиск. Според нея при оставката на Трайчо Трайков има прибързаност. „Тук предполагам, че колебанията на премиера са били по-силни. И, както чухме, аргумента „като ще се правят, да се правят наведнъж". Но там това бързо оповестяване, да го кажем среднощно, може да е имало освен обяснението, което вече прочетохме в медиите „за да стреснат медиите", по скоро мисля, че там е имало някакъв страх да не би да се разколебае Бойко Борисов. С такова усещане оставам", коментира Коларова с уговорката, че това са догадки, които по принцип не прави и няма намерение да прави.

„След медийните изяви на Трайчо Трайков остава усещането, че той е бил отстранен, за да не осъществи част от ангажиментите, които е поел, както и последните управленски усилия на министъра на здравеопазването оставиха у нас същото впечатление", каза политологът.

Според Борислав Цеков друга оставка от миналата седмица - тази на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков е останала до голяма степен необяснена. Той смята, че с развитието на събитията до края на годината ще стане ясно защо „така внезапно, с половин дума" е било обявено неговото оттегляне.

Реформите: „каквото и да започне сега е история с отворен край"

Румяна Коларова коментира, че за около година и половина до края на мандата на управляващите могат да бъдат стартирани реформи, но дали ще бъдат ефективни, няма гаранция, защото няма време. По думите й най-важното, за да се направят реформи са две неща - време и почтеност. „Каквото и да се започне сега, е история с отворен край", допълни тя.

Борислав Цеков също е категоричен, че време за реформи няма в оставащото време до парламентарния вот през следващата година. „Очевидно оттук нататък всичко вече е настроено на предизборна вълна и управлението, което до голяма степен е нормално - се опитва да конструира следваща конфигурация на властта, в която ще участва", каза Цеков. Според него това е за сметка и на реформите, и на нерешените проблеми.

Чуйте цялото предаване: