/ ThinkStock/Getty Images
Живот ще има и след коронавируса, но не си ли опазим хората и бизнеса с директни мерки, той няма да е в България. Това заяви в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Според нея правителството трябва да подпомогне директно хората с финансова помощ и да облекчи бизнеса с неплащане на ДДС за поне няколко месеца. Необходими са мерки и за самонаетите, които са около 800 000 в България, както и за всички хора от малките населени места, смята Мика Зайкова.

Експертът даде пример как може да се направи директно подпомагане на домакинствата по примера на други страни - в САЩ всеки американец ще получи по 1500 долара, всяко английско семейство ще получи за три месеца по 10 000 паунда, всеки човек в Германия - 900 евро, във Франция и в Гърция - 600 евро, в Кипър - 400 евро", посочи Мика Зайкова.

Тя смята, че мярката 60/40 е помощ от държавата, но не голяма, защото малкият бизнес няма да може да плати тези 40 процента, тъй като няма откъде да ги вземе при затворен магазин, ресторант, хотел.

За подпомагането на фирмите Зайкова разказа, че в различните страни е определен някаква критерий за намаляване на оборота, спрямо който фирмите се подпомагат с намаляване на ДДС или освобождаване от ДДС за определен период. "В Кипър е определена граница за всички фирми, които имат намаление на оборота си поне 25 процента, във Франция границата е 40 процента, посочи експертът. Малкият бизнес в Кипър два месеца няма да плаща ДДС, никой няма да му го търси, каза Зайкова.

Според нея мерките, които взе правителството по отношение и на бизнеса, и на населението, се свеждат до облекчаване взимането на кредите, а в тази ситуация що се касае до малкия и до средния бизнес, както и за хората, взимането на кредити е контрапродуктивно, защото така се задлъжнява.

Зайкова смята, че и мерките за т.нар. данъчни ваканции до юни също не са ефективни, защото има отлагане на плащането, но не и отменяне.

Според експерта за възрастните хора също няма никаква директна помощ. Великденските добавки от 40 лева за пенсионерите не са помощ за кризата с коронавируса. "Великденски дават, както дават и коледни, а и пак се хвалят, че 1,2 млн. пенсионери са под линията на бедност", допълни Зайкова.

По отношение на мерките за борба с коронавируса, експертът Мика Зайкова коментира, че е добре, че има и Медицински съвет към премиера, който дава експертни мнения извън статистиката на оперативния щаб.

Според нея е добре, че са отделени пари за хората на първа линия - за медицинския персонал и хората от полицията, но има и такива, които са и втора линия и имат нужда от помощ - продавачите в магазините, в аптеките, обслужващите банките и застрахователните кампании, които нямат никакви предпазни средства и всеки ден рискуват живота си.
БТА