Експерт: Това, което се прави в борбата с пиратството, не е решение
Експерт: Това, което се прави в борбата с пиратството, не е решение / БГНЕС
Експерт: Това, което се прави в борбата с пиратството, не е решение
24920
Експерт: Това, което се прави в борбата с пиратството, не е решение
  • Експерт: Това, което се прави в борбата с пиратството, не е решение

Българските моряци, станали жертва на пирати, ще получат обезщетения, доколкото са осигурени техните трудови договори със съответната застраховка и доколко фирмата смята да ги използва и държи на товарите си - това обясни в „Пропаганда" по Дарик експертът по национална и международна сигурност и борба с тероризма Славчо Велков.

Попитан какви са възможностите за справяне с пиратството, той каза: „Това, което се прави в момента по отношение на борбата с пиратството, не е решение. Може би формирането на конвои и охрана ще помогне на първо време, но ако не се изкоренят причините за явлението, успех няма да има. Проблемът ще съществува, докато има подобна обстановка в Сомалия, Нигерия и Индонезия".

Велков обясни, какво представлява организацията на пиратите: „Това е една стройна организация от хора, немалака част от които са били морски патрули, служили са, имат изключително съвременни средства за комуникация, най-вероятно разполагат с информация за товарите на съответните кораби и имат и средствата за извършване на актовете, включително и малки кораби майки. Опасността е много по-сериозна, отколкото би се искало на хора, непознаващи проблема".

На въпрос може ли проблемът да бъде радикално решен с картечница на носа на всеки търговски кораб за опасните райони, експертът отговори: „Веднъж вече проблемът беше решен така. Американски елитни командоси освободиха капитан и отговорът впоследствие беше още по-лош - два или три дни след това кораб беше буквално изтърбушен с гранатомети. Би могло да се предприеме подобно действие, но за това трябва да има специализирана подготовка на екипажите, да се наемат фирми, инструктори и много организирани действия".