Експерт: Косово ще предизвика премени в процесите на сигурност в региона
Експерт: Косово ще предизвика премени в процесите на сигурност в региона / netinfo

Свикването на Консултативния съвет за национална сигурност към президента на България за Косово е целесъобразна мярка, според мен и ще даде положителни резултати. Това каза Славчо Велков, експерт по сигурността. Предстои среща на министрите на външните работи на Европейския съюз, където вероятно ще бъде изразено обща позиция и една такава среща би дала добри резултати, тъй като там ще се чуе гласът на политическите сили и на институциите на България, допълни Велков. Ето какво още каза той:

Празникът ще свърши и едностранно обявилото се за независимо Косово ще се изправи пред реалността и пред евентуалната реакция на международната общност. За мен без съмнение това събитие ще предизвика премени в процесите на сигурност най-вече на Балканите, но и в глобален мащаб, тъй като държавата Косово възникна за сметка на териториалната цялост на друга суверенна държава в региона, каквато е Сърбия.

Разбира се, че ще има предизвикателства пред националната и регионална сигурност, тъй като това решение ще премине първо през отношението на Русия към казуса, неминуемо това ще даде отражение върху отношенията на Русия към държавите, които незабавно ще признаят Косово, особено тези от Балканите и според мен проблемът трябва да се разглежда в тези няколко направления: първо, това представлява ли заплаха за националната сигурност на съседни страни, включително и България, генерира ли несигурност на Балканите и не на последно място отношенията с Русия.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!