Според екоминистърът премиерът е отговорил на очакванията на хората, като е отворил темата за нова Конституция
"Премиерът отговори на очакванията на хората да отвори темата за нова Конституция. Въпросът е, какво ще се направи и колко време ще продължи. През това време някой трябва да се грижи за хората". Това заяви пред NOVA екоминистърът Емил Димитров.

Министърът изрази мнение, че мечтата на много депутати за пожизнен мандат е напът да се случи, ако има Велико народно събрание. Според него дребните детайли, които имат нужда от промяна биха могли да бъдат променени и от обикновеното Народно събрание.

Екоминистърът провери язовирите по Черноморието, и в Сливен, и Ямбол

По думите му ни предстои водна криза в случай на големи суши. "Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми. Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша", каза екоминистърът.

По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения. Той увери, че докато е министър, ще има вода.

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

"На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир Кричим. В Северна България има три града, които са към язовир Тича, а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”, обясни Димитров.

В заключение министър каза, че частните язовири не го интересуват. Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата, добави Димитров.
NOVA