Еколозите искат да обжалват общите устройствени планове пред КС
Еколозите искат да обжалват общите устройствени планове пред КС / снимка: БГНЕС, архив
Еколозите искат да обжалват общите устройствени планове пред КС
62001
Еколозите искат да обжалват общите устройствени планове пред КС
  • Еколозите искат да обжалват общите устройствени планове пред КС

За гражданско участие във взимането на решения и граждански контрол настояват от различни сдружения и организации, които организираха първата си официална дискусия днес. Те поискаха и достъп до правосъдие и възможност да обжалват общите устройствени планове пред Конституционния съд. По време на дебата, Тома Белев от Асоциацията на парковете заяви, че в България се имитира достъп до правосъдие, достъп до информация и гражданско участие. На дискусията присъстваха юристи, еколози и други представители на граждански сдружения.

Акцент в дискусията е желанието е да се подобри участието на гражданите в процеса на взимане на решения, което може да се направи дори от правителство със 100 дни мандат. „Защото в повечето случай извън промените в съдебната система, които са задължителни, които трябва да се направят, каквото е правото на гражданите да се обръщат към Конституционния съд, а не да сме останали последната държава в Европа без това право, повечето неща за включване при ниво достъп до информация и при ниво участие в общи органи, политически или консултативни, се прави от съответните министри с техни вътрешни решения. Има какво да се направи, може да се направи, стига да има политическа воля”, каза Тома Белев.

Според него гражданско участие може да се осигури само с два подписа на съответния министър. „Един пример - има правилник за дейността на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС). Като се променят два члена в него, този правилник се одобрява с подписа на министъра на околната среда и водите и гражданите ще могат да участват”, обясни още Белев.

Вчерашният протест на еколозите е просто напомняне към екоминистъра да не подписва решението на ВЕЕС от 19 февруари за допускане на строителство в природен парк Пирин. Белев допълни, че очаква парламентът да приеме измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, преди да е приключил
работата си.

„Както и трябва да бъдат гласувани онези решения, които са важни, за да може практически да се защитят дюните. Това са двата мораториума върху разпоредителните сделки с държавни имоти, не с частни, в 100-метровата ивица. Това е създаването на бъдещия Национален парк Черноморско крайбрежие, който има много голяма обществена подкрепа”, коментира още той.

Белев настоя още екоминистерството да издаде заповедите за защитените зони от НАТУРА 2000.