Eфективна присъда за убито от кучета дете стана условна
Eфективна присъда за убито от кучета дете стана условна / снимки: DarikNews.bg

Eфективна присъда за собственичка на кучета-убийци стана условна. Решението на втората и последна инстанция - Разградски окръжен съд - е взето в края на юли, но все още не е публикувано на сайта на институцията.

Според него за причиняване по непредпазливост на смъртта на 6-годишната Кристияна Елена Банкова от село Сушево получава условна присъда от 1 година със срок на отлагане 3 години, като решението не подлежи на обжалване. По-малко от първоначално определената от съда в Кубрат е и обезщетението за семейството на мъртвото дете.

Както обявиха още в края на процеса в Районния съд в Кубрат и трите страни по делото са обжалвали решението наказанието за Елена Банкова да е 1 година лишаване от свобода ефективно при първоначален общ режим - затворническо общежитие от открит тип.

Адвокатът на подсъдимата пледирал невинна, прокуратурата настоявала за 3 години затвор - максималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост чрез бездействие по отношение на вземане на мерки кучетата да не представляват опасност за хората.

Защитата на пострадалото семейство също искала по-голяма санкция, а и по-голяма кръвнина. Магистратите присъдиха 20 000 лева за майката и по 3000 лева за четирите братчета и сестричета на Кристияна, гражданският иск бе общо за 400 000 лева.

Втората инстанция - Разградски окръжен съд - отхвърли като неоснователни исковете за финансово обезщетение от страна на останалите деца на майката Марияна Кирилова, но увеличи нейната кръвнина на 30 000 лева.

Eфективна присъда за убито от кучета дете стана условна
netinfo

По време на разследването бе доказано, че четири от кучетата на Банкова - Джина, Джили, Джордж и Рижо, на 19 октомври миналата година са нападнали на улицата в Сушево 6-годишното момиче, тръгнало с 4 монети към магазина, за да си купи нещо сладко. Кристияна починала на път за болницата в Кубрат. Пред първата съдебна инстанция Банкова не се призна за виновна.

По разпореждане и на двете съдебни инстанции четирите животни остават за отглеждане в приютите в Русе и Добрич, където бяха настанени след инцидента.