/ Thinkstockphotos
В Република Южна Африка днес е задържан Вили Георгиев, български гражданин, признат за виновен в умишлено умъртвяване на студента Стоян Балтов през 2008 г. в дискотека "Амнезия" в Студентски град. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обявиха двама от осъдените за убийството на Стоян Балтов за издирване

Вили Георгиев е осъден на 18 години затвор при първоначален "строг" режим от Софийски апелативен съд. Присъдата на Георгиев е потвърдена от ВКС. Наказанието не е приведено в изпълнение, тъй като лицето се е укрило.

Майката на Балтов: Няма осъдени за нас, осъдени сме ние, защото детето ни е в гроба
 
В хода на издирвателните действия е установено, че местонахождението на Георгиев е в ЮАР. По повод на тази информация, през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. На основание на молбата, българският гражданин Вили Георгиев е задържан.

Съдът в Сливен: СГС и Прокуратурата да платят по 50 000 лв. на родителите на убития Стоян Балтов
 
Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет, ЮАР. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България, уточняват от прокуратурата.
 
БТА