Бойко Борисов и Десислава Танева на среща с бранша на животновъдите
Бойко Борисов и Десислава Танева на среща с бранша на животновъдите / пресцентър, правителствена информационна служба
Това стана ясно сред среща на представители на бранша при премиера Бойко Борисов и земеделския министър
„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Отпускат 10 млн. лева за туроператорите (ВИДЕО)


Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.
 

Бойко Борисов и Десислава Танева на среща с бранша на животновъдите
пресцентър, правителствена информационна службаВ рамките на разговора Борисов добави, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Министър-председателят подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

„Сушата е по цяла Европа. Виждате там реколтата никога не е била толкова малка. Затова се учудвам на тези, които вместо толкова настоятелно да търсят национално съгласие как да преодолеем зимата, приказват“, каза министър-председателят.

По време на срещата животновъдите изразиха удовлетворение от бързото изплащане на средства от „Фонд Земеделие“ въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19.  Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.
 

Бойко Борисов и Десислава Танева на среща с бранша на животновъдите
пресцентър, правителствена информационна служба