Дьо Понсен: Очакваме конкретни резултати в борбата с престъпността
Дьо Понсен: Очакваме конкретни резултати в борбата с престъпността / снимка: Sofia Photo Agency

По икономическите въпроси България се справя много добре, има много добри показатели. Много добре се държи в европейските институции, може да се каже, че страната ви е станала „добър европеец”. Това е положителната страна, има и една негативна, която се отнася до реформите в полето на борбата с организираната престъпност и корупцията и там чакаме напредък. Това каза посланикът на Република Франция у нас Етиен дьо Понсен.

Когато виждаме всички тези показни убийства – три в последните дни, ние сме много притеснени. Външен натиск има и ние очакваме повече в борбата с организираната престъпност и корупцията, допълни посланикът.

Външният натиск съществува, но все пак решенията се вземат от българското правителство. Българите знаят много добре какво да правят, казано им е много пъти, било им е казвано много пъти, така че просто очакваме конкретни резултати, подчерта Дьо Понсен.

Няма да вземам отношение по вътрешнополитически въпроси, това е работа на българските институции. Само ще припомня, че България е поела определени ангажименти към Европейския съюз. България е член на ЕС от 1 януари 2007 година и е подложена на механизъм на проверки и контрол. В края на юни Европейската комисия ще публикува доклад, в който ще се разбере дали има напредък, а през юли членките на ЕС ще приемат този доклад. Следим много отблизо реформите в българския политически живот и ще продължаваме да го правим, каза френският посланик.

Ние сме тук, за да помагаме. Като член на ЕС Франция помага за обучението на полицейските кадри. И мисля, че има един основен проблем в българския политически живот – финансирането на политическите партии. Франция е имала същия проблем с финансирането на партиите преди няколко години. Затова организирам семинар, който ще се състои другия петък във Френския институт. Поканени са всички председатели на политически партии в България и са информирани, че ще има голям дебат. Ще участват и представители на други страни като Унгария, Румъния и мисля, че този френски опит може да бъде много положителен, защото финансирането на политическите партии е основен въпрос в борбата с корупцията, каза Етиен дьо Понсен. Не искаме да даваме уроци на когото и да било, защото и във Франция е имало проблеми. Но у нас приехме законодателство, което може да послужи като пример за българите, допълни дипломатът.