През изминалата нощ си отиде българският патриарх Неофит. Той почина на 78-годишна възраст от многоорганна недостатъчност. Според съобщението на Българската патриаршия той е издъхнал в 22:22 ч. във Военномедицинската академия (ВМА) след продължително боледуване. Той беше настанен във ВМА с белодробно заболяване края на ноември 2023 година. Ден на траур ще бъде обявен в деня на поклонението пред главата на Българската православна църква.

Точно в 08:00 ч. тази сутрин храм-паметникът "Александър Невски" беше огласен от траурни камбани в памет на покойния патриарх Неофит. Във всички храмове в страната вече са спуснати траурни флагове. 

България загуби духовния си водач: Почина патриарх Неофит

"Тъжната вест за кончината на Българският патриарх Неофит ни съобщи ген. Мутафчийски, както е по протокол, след това Светият синод и Софийската света митрополия разпоредиха действията, за да може опелото на Негово Светейшество да бъде подготвено". Това заяви пред NOVA първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп.

„Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в сравнение на това, което душата ми и сърцето ми изпитва към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Той даде много на всички, които бяхме около него”, посочи той.

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста личност. „С нетърпение очаквахме да бъдем до него. Беше голяма радост да бъдем до този великан на духа, той ни беше пример”, каза още епископът.

Между човека и Бога: Спомен за патриарх Неофит в снимки (ГАЛЕРИЯ)
 

„Той беше харизматичен човек. Много благ, винаги много усмихнат. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а след това и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от начина, по който се изразяваше и отношението му към всеки един от нас, което се запази до края”, сподели отец Силвестър Янакиев за личните си срещи с покойния български духовен водач Неофит.

Отец Янакиев разказа и за една от срещите си с патриарха: „Около 15 август – празника на Света Богородица, бяхме седнали да пием кафе в двора на Троянския манастир. Тогава патриархът ми каза: „Човек трябва да бъде по-спокоен”, спомня си духовникът.

След смъртта на българския патриарх: Каква е процедурата
 

"Първият ни патриарх Кирил – един високо образован интелектуалец. Вторият ни патриарх Максим беше човек на администрацията, на издръжливостта срещу властите по времето на комунизма. Патриарх Неофит се опита да въведе хармония, братство, разбирателство в нашата църква", заяви от своя страна епископ Тихон.

„Бог да прости Негово Светейшество. Той не е само един спомен, беше един безкрайно скромен човек. Това, което ме поразяваше в него, беше желанието му за хармония в музиката и живота. Нещо, което обикновено духовниците губят с времето”, посочи той.

„Познаваме се от 1959 г. Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години”, каза епископът.

„Това, което никога не сте предполагали, е, че този благ старец имаше едно безкрайно чувство за хумор. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да разказва всякакви случки по много интересен начин”, сподели епископ Тихон.

Негово светейшество Неофит - патриарх български и митрополит софийски (Биография)
 

"Българският патриарх Неофит преминава през много важен път в живота си. Първо приемането на монашество, след това духовната връзка с починалия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”, заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„Ще го запомня с неговите доброта и искреност. С това, че той ме вдъхнови да тръгна по духовния път, благодарение на прекрасното служение като ректор на Духовната академия”, допълни той. 
 

„Негово Светейшество беше човек, от когото винаги струеше кротост и една тиха радост. Стараеше се по възможност да не обиди и да не ощети в неговата радост никого. беше много внимателен в своите действия спрямо всички”, сподели игуменът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” йеромонах Никанор.

„Първите ми спомени с него са от 1991 година, когато той беше първия ректор на Богословския факултет. Аз бях студент тогава. През първия семестър от нашето следване той беше нашия духовен отец, наставник, но и административен ръководител. Неговата личност съчетаваше академичност, но и духовен авторитет”, спомни си богословът доц. Костадин Нушев.
 

Светият Синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит. На него се очаква да бъде избран временен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов духовен водач. 

Трябва да стане ясно и кога ще бъде Денят на траур, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество. Погребението вероятно ще се извърши в Троянския манастир, но все още нищо не е съобщено официално.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня