ДСБ: Почти всички медии са разработвани от ДАНС
ДСБ: Почти всички медии са разработвани от ДАНС / netinfo
Почти всички медии са били разследвани от ДАНС, за да бъде наложен тотален контрол върху тях. Това обявиха от ДСБ след вчерашното посещение на депутати от вътрешната комисия в агенцията. По информация на Дарик радио става дума за подслушвани журналисти в разработка с името „Галерия".

Една от първите разработки на българското ФБР е била за средствата за масова информация, разкри Eлиана Масева, която участва в проверката в агенцията за работата й със СРА-та.

„Именно Държавната агенция за национална сигурност се занимава със задачи, които по дефиниция от тоталитарното минало могат да бъдат охарактеризирани като политически поръчки. Аз съм твърде смутена от това, че се разследват журналисти от българските медии”, коментира тя.

Eлиана Масева отказа да уточни журналисти от кои медии са били разработвани с мотива, че информацията е класифицирана. За сметка на това колегата й Атанас Атанасов разкри:

„Завеждането на информационен отдел, това означава, че оперативно се обхваща цял един сектор от обществения живот. Трябва да си представите каква е била задачата, която са си поставили, завеждайки това дело. Според нас е била поставена задача да се контролират медиите и тези, които работят срещу правителството, срещу управляващите и спрямо тях да бъдат предприемани определени действия, посочи Атанасов”

Борислав Българинов от БНС, заместник-председател на вътрешната комисия, беше на различно мнение.

„Няма такава разработка за подслушване на журналисти, но е факт, че е искана справка за журналисти - вътрешна проверка в ДАНС – това е основанието, с цел съмнение за изтичане на информация от ДАНС.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов от НДСВ и Татяна Дончева от левицата, която е негов заместник в комисията, отказаха официален коментар

Паралелна силова структура се е появила в България и за нея работи заместник-шефът на Държавната агенция за национална сигурност Иван Драшков, това обяви лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. По информация на неговите анализатори Иван Драшков саботирал ДАНС, изземвал правомощията на директора Петко Сертов и прокарвал интересите на т. нар. кръг "Монтерей".

"Той е формирал един кръжец около себе си в ДАНС, който действа като мини ООД", заяви в парламента Янев. По думите му, другите офицери около Драшков са отстраненият шеф на отдел "Сигурност" Владимир Писанчев, главният директор на Контраразузнаването Цветелин Йовчев и Веселин Марков, който е шеф на направление "Финансова и икономическа сигурност".