/ БГНЕС
Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка за придобитите способности от Специалните сили в последните години, съобщи Министерството на отбраната.

Двамата изразиха подкрепа за бъдещото им развитие чрез осигуряване на въздушен и морски компонент. Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), участници в демонстрацията на способности по време на Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“, получиха поздравления за уменията си и успешно изпълнените задачи от политическото и военното ръководство днес, 12 май.

„Подобни учения са изключително важни за придобиване на оперативна съвместимост и оттрениране на способности на нашите Специални сили с тези на съюзниците“, каза пред журналисти министърът. В рамките на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ на територията на България успешно е демонстрирана и спойката между страни-членки и страни-партньори, посочи още той. По думите му – българските Специални сили са на високо ниво и в това се е убедил на подобни демонстрации, включително и извън България. „Използвам случая да поздравя Специалните сили не само за тази демонстрация, но също така и за способностите, които са придобили през последните години. При тях доста добре е развит сухопътният компонент, но трябва да се развият въздушният и морският компонент, за което сме поели ангажименти по линия на НАТО“, каза още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също поздрави СКСО в лицето на неговия командир генерал-майор Явор Матеев за постигнатото в последните години. По думите му – днешната демонстрация е свидетелство за успешното взаимодействие между публични финанси, армия и българска отбранителна промишленост. „Видяхме на живо демонстрирани последните придобивки на Специалните сили“, посочи той, във връзка с участващите в учението нови бойни машини, българско производство. Работи се усилено за подготовка на т.нар. въздушен компонент на Силите за специални операции и предстои работа и за морския компонент. „Надявам се това, което министърът на отбраната каза, да стане реалност, за да можем да продължим с развитието на Специалните сили“, подчерта адмирал Ефтимов.

На учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ военнослужещите – участници в учението успешно изпълниха парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил, директни действия и упражнения от динамичните стрелби с пистолет и автомат на къси и пределно къси дистанции. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи знака на учението на министъра, началника на отбраната, постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев и дипломатическите представители на страните-участници. На събитието присъства и извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

На въпрос на журналисти, свързан с повишаването на възнагражденията на военнослужещите и социалният пакет, министърът на отбраната Драгомир Заков подчерта, че работата по тази тема остава негов приоритет в разговори с Министерството на финансите. „Ние не можем да си позволим българските военнослужещи да не бъдат адекватно заплатени за своя труд. Това, което видяхме тук, показва, че когато имаш стимулирани военнослужещи, когато те са добре платени, способностите ще се развиват най-добре. Нашата цел е в бъдеще да постигнем равнище, което да е съпоставимо с това на нашите съюзници“, посочи той.

Продължава работата и по друг от основните приоритети – превъоръжаването на въоръжените сили, каза министърът в отговор на въпрос. „Няма как повече да поддържаме техника от времето на Варшавския договор и от времето на Съветския съюз. За да постигнем целите си, трябват много средства. Изпуснали сме доста години, за да го направим, и сега трябва да се случи още по-ускорено“, подчерта министър Заков.

Многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ се провежда на територията на 13 държави – домакини, като освен тях в учението участват военнослужещи от още осем държави. Броят на ангажираните в учението военнослужещи достига до 3400 души. В частта му в България участват военнослужещи от Грузия, Великобритания, САЩ, Румъния, като общият им брой достига до 300, от които българите са до 170.
Министерство на отбраната