Дянков: Ако не бяхме дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали
Дянков: Ако не бяхме дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В тежка финансова ситуация управлявах бюджета на държавата и много хора казваха: "Можеше това, можеше и другото". Факт е, че 2009-та, 2010-та и 2011-та държавата беше пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали.

Това заяви пред БГНЕС бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той получи почетни плакет и грамота от директора на НИМ на тържество по случай 40 години от създаването на музея.

"Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, затова нямам никакви причини да се сърдя на когото и да било, добави той. Продължавам в следващото поприще - няма да съм в политиката", каза още Дянков.

На въпрос как ще коментира днешните драматични констатации на наблюдателите от ПАСЕ, че у нас има ужасяваща бедност, а безработицата се е увеличила два пъти през последните 4 години Дянков извади аргумента, че безработицата в цяла Европа се е увеличила над два пъти. Това са фактите в една тежка икономическа криза, категоричен е бившият министър.

"А бедността в България е ужасяваща, защото сме почнали от много ниско ниво и 60 години социализъм. В момента, в който вървим напред с център-дясно правителство ще просперираме, но не може да стане всичко наведнъж", каза Дянков.

На въпрос дали е оставил държавата в добро финансово състояние той отговори: "Не го твърдя, то се показва от много външни анализатори, то е факт и от цифрите - те не лъжат".

Дянков препоръча след получаването на наградата си в НИМ следващият финансов министър да поеме щафетата от него и да има някаква кауза извън финансите, както при него - археологията, защото "финансите са достатъчно тежки, всички искат нещо, сърдити са, че не им го даваш, защото няма пари". Хубаво е да има нещо положително, винаги е добре да се връщаме към славната ни история, добави той.

На въпроса дали си отива обиден от политиката Дянков отговори, че отдавна е заявил, че няма да е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори. "Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист", посочи той.