Депутатите отхвърлиха идеята на ДПС да отпадне ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик по време на разглеждането на поправките в  Закона за енергетиката.

Вносителят на поправките Рамадан Аталай обвини колегите си народни представители, че това е отказ за реформа в енергетиката и пълната либерализация. Без промените Аталай прогнозира и фалирането на ТЕЦ 2.

"ДПС предлага много сериозна реформа в енергетиката. В комисията всичките предложения бяха отхвърлени и всички политически формации гласуваха въздържали се. Нямаха доблестта да гласуват против, за да се обосноват защо не искат да приемат реформата в енергетиката. Целта е поставяне на сектора в релси, стабилизиране финансово енергетиката, създаване на стабилност в сектора и всички произовдители да са равнопоставени и да търгуват на свободния пазар", посочи той.

"Не искате либерализиране на енергийния пазар на едро, не искате да въведем механизма за капацитет, чрез който да спасим от фалит ТЕЦ 2 и рудниците, не искате да има реформа в енергетиката. Днес сте подвластни на изборния процес", продъжи Аталай.

С приетите на второ четене поправки в Закона за енергетиката се въвеждат новите правила при разпределянето на студения резерв и позволяват излизането на свободния пазар на производители с инсталирани мощности от и над 500 киловата на енергийната борса.

С поправките се дава дефиниция на "зеления водород", както и на "междусистемен газопровод".