/ Георги Димитров
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни позицията на Движението, че няма да подкрепят предложени кабинети от ГЕРБ и БСП, които загубиха изборите, но посочи, че би било добре тези, които получат третия мандат, да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики.

Христо Иванов: Става неизбежно отиването на избори

Карадайъ коментира пред журналисти в парламента изявлението на президента Румен Радев, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България" на 5 май.

От Движението за права и свободи изразихме нашата позиция и начина на разчитането на изборните резултати, а именно че българските избиратели на 4 април избраха промяната. Освен това ние имахме възможност и да заявим нашата позиция, че партиите, които загубиха избори - говоря за ГЕРБ и БСП - ние няма да ги подкрепим, ако те предложат кабинет, каза Мустафа Карадайъ. "Но заедно с това бих искал да кажа, че връчването на трети мандат неслучайно е предвидено в Конституцията и с оглед на това би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики. Така че тепърва ще видим каква ще бъде позицията на БСП и според тяхната позиция ще видим как ще се развиват процесите. А иначе, според нас, ние отиваме към нови избори, предсрочни избори", добави председателят на ДПС.

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на БСП

Попитан дали би подкрепил кабинет, който не е тясно партиен, Карадайъ каза: "Нека видим какво ще направи БСП. Аз само припомних нашата позиция, че няма да подкрепим предложени кабинети от ГЕРБ и БСП, които загубиха изборите".
БТА