Доживотен затвор без право на замяна за убийството на Алекс от Поморие?
Доживотен затвор без право на замяна за убийството на Алекс от Поморие? / снимка: Dariknews.bg, Бургас
Доживотен затвор без право на замяна за убийството на Алекс от Поморие?
78431
Доживотен затвор без право на замяна за убийството на Алекс от Поморие?
  • Доживотен затвор без право на замяна за убийството на Алекс от Поморие?

Доживотен затвор без право на замяна за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие поискаха прокурорът и адвокатите на родителите на момиченцето. Защитникът на Атанаска Георгиева пледира „невинна” и поиска тя да бъде оправдана.

Прокурор Димчо Маджаров заяви, че авторството на убийството е категорично доказано - Атанаска Георгиева сама в своята квартира е удушила с найлонова торбичка, залепена с тиксо малката Алекс и затова тя трябва да влезе в затвора до края на своя живот и само това трябва да бъде наказанието.

„Това е изключителна мярка, която се налага за престъпление, засягащо устоите на обществото. Безпричинно убийство на подрастващо малолетно дете предизвиква широк негативен обществен отзвук. Детето е изпитвало физическа болка и е съзнавало, че го умъртвяват”, обясни той.

Росен Кожухаров, адвокат на Веселин и Евалина Тодорови, родители на момиченцето, смята, че Атанаска трябва да понесе точно такова отношение, защото тя е социопат, при каквато и да било друга присъда  няма никога да се интегрира в обществото и затова трябва да бъде изолирана завинаги от него.

„Аз не бих могъл да посоча нито едно смекчаващо отговорността обстоятелство. От всичко онова, което се случи, и особено от нейния разпит, чухте ли грам съжаление. Дори в човешки аспект, дори да приемем, че не е тя извършителя, нещо, което аз категорично не вярвам, нито веднъж не се обърна да погледне близките на детето”, заяви Кожухаров.

Адвокат Калин Янев, защитник на Атанаска Георгиева, поиска тя да бъде обявена от съда за невинна, тъй като след нейното арестуване била малтретирана физически и най-вече психически, принуждавана да признае за убийството, поради което след това в залата три пъти променяше своите първоначални показания

„Не се събраха доказателства, които по безспорен и несъмнен начин да докажат, че тя е извършила убийството. Безспорно се установи, че при първия и втория оглед тялото не е намерено. Считаме, че тялото е било внесено в отсъствието на подзащитната ми. През това време тя е била в полицията”, каза адвокат Янев.

„Не съм наранила и не съм убила Алекс. Мога да се закълна в живота на децата си. Съвестта ми е чиста”. Това беше последната дума на обвиняемата, която обеща да говори след като чуе присъдата. Очаква се присъдата да бъде произнесена в 18.00 ч. днес.

Новини от Бургас