Дора Янкова: Да си говорим по кметски, а не по гербаджийски
Дора Янкова: Да си говорим по кметски, а не по гербаджийски / снимки: БГНЕС

Право на ГЕРБ е като партия или като отделни кметове да обжалва избора на новото ръководство на Националното сдружение на общините в България. Това каза за Дарик новият председател на организацията и кмет на Смолян Дора Янкова, коментирайки думите на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще атакуват в съда решенията от общото събрание на сдружението в петък.

Предшественикът на Янкова – Красимир Мирев заяви, че съдът ще определи кое ръководство е легитимно и то, ако се стигне до съдебната зала.

Избраната за нов председател на сдружението на общините Дора Янкова каза, че очакват на следващото заседание на управителния съвет да присъстват и избраните членове от ГЕРБ: „Оставили сме квота за заместник председател от ГЕРБ. Обжалване на новото ръководство в съда не спира избора, който е направен докато няма крайно произнасяне на съда", твърди тя.

Новият председател на сдружението на общините вижда и нещо положително в действията на ГЕРБ, които напуснаха общото събрание на общините с аргумента, че изборът на управителен и контролен съвет са манипулирани. „След ден за размисъл столичният кмет каза, че кметовете на ГЕРБ няма да правят алтернативно сдружение, нито ще се включват в други формации, подобни на сдружението на общините. Т.е признават силата на Националното сдружение на общините. Според мен е добре да започнем да си говорим по кметски, а не по гербаджийски или по партийному на други езици и да започнем да работим", е позицията на Янкова.

В същото време тя признава лична обида от изказването на Борисов, че организацията и досега не е било нищо и занапред едва ли ще направи нещо: „Самият Бойко ако му извадите стари речи по повод сдружението, ще разберете неговото противоречие. То е международно признато. Аз като кмет и участник в създаването му смятам, че думите му са обидни".

Предшественикът на Янкова – Красимир Мирев заяви, че досега не е имало казус със съдебно оспорване и припомни, че постъпки като на ГЕРБ е имало и преди години.

„Това се е случвало и друг път, напускали са колеги, после са се връщали, някои са влизали в ръководството, работили сме добре с тях.. Демокрацията позволява такива работи", коментира кметът на Търговище и доскорошен председател на сдружението.