Доплащаме 40% от парите за лечение по клинични пътеки
Доплащаме 40% от парите за лечение по клинични пътеки / netinfo

Здравната каса покрива лечението на по-голяма част от клиничните пътеки до 60% от стойността им. С увеличението на средствата за тях през 2007 година касата ще поема до 70–75 на сто от цената на лечението по една клинична пътека. Това заяви в предаването „Портфейл” на Дарик председателят на здравната комисия в парламента доцент д-р Борислав Китов.

Останалата сума за дофинансиране и в момента се поема от пациентите, каза Китов и допълни, че предлага това да бъде законово регламентирано. Така хората ще знаят, че едната част от лечението те ще плащат чрез здравната си вноска, а останалата сума или ще доплащат в брой, или през допълнително здравно осигуряване.

Здравеопазването може да бъде безплатно, ако средствата за него, които се събират чрез здравни осигуровки или данъци са 100 процента от реалната стойност на леченията по клиничните пътеки. В случая, когато средствата от здравни осигуровки стигат за покриване на 70–80% от направените разходи, тогава много по-добре би било да се регламентира законово кофинансирането от страна на пациентите, предложи председателят на здравната комисия в парламента.

За целта е необходимо да се промени Законът за здравното осигуряване. В него трябва да се запише, че една част от клиничната пътека ще се плаща солидарно чрез здравната вноска, а останалите 20% ще се плащат доброволно или чрез допълнителни фондове, или в брой.

По този начин задължителната здравна вноска ще има солидарен характер. Когато човекът, който я прави, не е я ползва в момента, защото не е болен, внесената от него сума ще отива за болните. Ако направилият вноската е млад, парите ще отиват за възрастните, ако е по-богат – за по-бедните, обясни Борислав Китов.

С 5 до 7% да се увеличи през следващата година цената на една клинична пътека. Това е предложението на Здравната каса, което е изпратено към Лекарския съюз.

С увеличението средната цена на клиничната пътека ще достигне 576 лева при 537 през 2006 година. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик Жени Начева, директор дирекция "Бюджет" в Националната здравноосигурителна каса.

През 2007 очакваме общият приход от здравноосигурителните вноски да достигне 1,1 милиарда лева, което е с 12% повече от 2006 година, каза още Начева.