Окръжният съд във Враца постанови "домашен арест" за братята Десислав и Иван Дамянови, пребили до смърт 18-годишния Тодор. Прокуратурата настояваше те да останат зад решетките за постоянно, тъй като има опасност да се укрият.

Във вторник, в центъра на Враца спор между Тодор Йорданов и братя Дамянови за спазване на правилата за движение по пътищата, прерасна в побой над 18-годишния младеж. Тодор издъхна във врачанската болница.

Един от биячите на Тодор: Не съжалявам, той ни нападна

Все още не е готова съдебно медицинската експертиза, а предварителното заключение от двете аутопсии на починалия Тодор не дават категорично становище, че ударите при побоя, нанесени му от двамата братя са довели до смъртта. Съдът постанови по-леката мярка и заради това, че двамата братя имат чисто съдебно минало и постоянни адреси, на които живеят със семействата си.

Веднага след обявяване на мярката двамата братя казаха, че са невинни. Десислав заяви, че няма нито един нанесен удар от тяхна страна, "просто нелеп инцидент". По думите им той ги е нападнал, без те да разберат какво става. Изказаха съболезнования за смъртта на Тодор.

По-рано един от двамата братя заяви пред съда, че не съжалява: „Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна".

През целия ден, докато се гледаше мярката за неотклонение на двамата, съдебната палата във Враца бе заобиколена от приятели, близки и съученици на починалия младеж. След като научиха за решението на съда, събралите се хора се заканиха с гражданско неподчинение.

Биячите на Тодор вече са обвинени в предумишлено убийство

Първоначално двамата братя бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до пет години.

Повдигнатите обвинения провокираха остро възмущение сред хиляди хора. След масовото недоволство наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура във Враца разпореди повдигането на нови обвинения на двамата братя Иван и Десислав Дамянови - за умишлено убийство по хулигански подбуди, престъпление, за което по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.

Към настоящия момент са разпитани множество свидетели, очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще определи причината за смъртта на Тодор Йорданов.

Източник на видеото: Novanews.bg