Биячите на Тодор вече са обвинени в предумишлено убийство
Биячите на Тодор вече са обвинени в предумишлено убийство / кадър: Нова телевизия

Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура във Враца е разпоредил повдигането на нови обвинения на двамата братя Иван и Десислав Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, които са за умишлено убийство по хулигански подбуди. Механизмът на извършеното престъпление е чрез нанасяне на множество удари по главата и тялото на починалото момче. Това съобщи във Враца говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

Проверяват прокурори от Враца заради убийството на Тодор

За това обвинение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, уточни тя.
Прокурор Арнаудова посочи, че обвиненията в извършване на по-тежкото престъпление са свързани с нови доказателства, които са получени вчера следобед с установяването и разпитите на още свидетели, които продължават.

Арнаудова подчерта, че и новото обвинение може да претърпи промяна, тъй като от ключово значение за него е назначената съдебно-медицинска експертиза, която не е готова. Има предварително описание на травматичните наранявания, което сочи, че върху главата и тялото на младежа има 28 охлузвания и наранявания.

Очаква се във Враца да пристигне мобилната криминалистическа лаборатория на Националната следствена служба, с която пътуват четири вещи лица. Трима от тях са съдебни медици, които се ръководят от ръководителя на Съдебна медицина във Военно-медицинска академия, както и кардио-паталог.

Вещите лица ще извършат допълнителна аутопсия на починалото момче. Пред медицинския екип са поставени множество въпроси, от които основни са какви телесни увреждания има по тялото и главата на починалото момче, каква е причината за смъртта и има ли причинно-следствена връзка между нараняванията и настъпването на смъртта, обясни прокурор Арнаудова.

Категорично и еднопосочно от свидетелски показания и видеозаписи е доказано, че починалото момче е носело метален бокс, каза Румяна Арнаудова в отговор на въпрос. След нападението Тодор е изпуснал бокса, който е прибран от свидетел. Свидетелят е потвърдил, че е изхвърлил бокса, който до момента не е намерен. Към момента няма доказателства, че двамата братя при нападението върху момчето са използвали друго оръжие, освен юмруци и ритници, каза говорителят на главния прокурор. Доказано е, че е имало взаимна размяна на удари. Двамата братя също са медицински освидетелствани, че са получили леки телесни повреди.

18-годишно момче почина след побой

Във вторник, в центъра на Враца спор между Тодор Йорданов и братя Дамянови за спазване на правилата за движение по пътищата, прерасна в побой над 18-годишния младеж. Тодор издъхна във врачанската болница.

Привлякоха като обвиняеми братята, пребили Тодор от Враца

Вчера двамата братя бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до пет години.

Братът на пребитото до смърт момче във Враца: Тези хора са искали да го убият

Повдигнатите обвинения провокираха остро възмущение сред врачани, събрали се на протест пред полицията във вторник вечерта в памет на Тодор. Те искаха органите на реда да им обяснят как хора биват нападани и бити в центъра на града посред бял ден.

Днес във Враца се организира мирно шествие в памет на младежа, а протести се очакват и в София.