/ БГНЕС
"Входът на БСП за местната власт е през областните градове", отчете в доклада си пред пленума на БСП шефът на Националния предизборен щаб Кирил Добрев.

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 9 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Млаост".

През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един. За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев днес.

Ръководство и опозиция в спор за авторитаризма в БСП

Добрев не подмина и критиките на вътрешната опозиция към ръководството на БСП, като се обърна към тях с ирония.

"Благодаря и на всички мои съпартийци тук и по места, които нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната. Вие успяхте да поддържате в кондиция всички онези кандидати, заедно с техните организации и предизборни щабове, за да постигнат този резултат, който днес имаме", заяви Добрев с намек, че вътрешните опоненти са били съсредоточени повече върху атаките към ръководството, отколкото върху предизборната кампания.