/ БГНЕС
Пет часа вече БСП обсъжда представянето си на местните избори, което е първа точка от дневния ред на заседанието на Националния съвет на партията. В очакван сблъсък влязоха привържениците на линията на ръководството и критиците на лидера Корнелия Нинова.

БСП избира нов лидер с пряк вот през април

След като изслушала повечето от ораторите, включително и алтернативния анализ на 50-те социалисти, които й поискаха оставката, соцлидерката отхвърли обвиненията в авторитарен стил. Такива отправи към нея още на влизане на пленума на столетницата бившият й лидер Сергей Станишев, който констатира, че БСП се е превърнала в авторитарна партия.

Година и половина говорим за предсрочни избори, отказахме ли се от тях, местните избори доближават ли ни до тях или не, попитал президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той повторил и казаното пред медиите преди пленума - защо за последните три години БСП не е припозната за алтернатива. Станишев разкритикувал, че на местните избори липсвала национална кампания, а се водили "265 пехливански войни". Кандидатите на БСП останали без гръб и рамо. .

Добрев към опозицията в БСП: Благодаря, че нямаха търпение да започнат вътрешнопартийната кампания

Станишев обвинил ръководството, че партията се превръща в авторитарна. Говорим си със злоба и омраза, което е голяма опасност, предупредил той.

Станишев изтъкнал още, че ПЕС винаги се е ангажирала с кампаниите на БСП, но сега не била потърсена подкрепата й. Въпреки това, президентът на европейските социалисти се включил в кампанията.

Можете ли да ми дадете поне един пример за това, че БСП става авторитарна партия? Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?", контрирала Нинова. Зад нея застанала Весела Лечева, която атакувала Станишев с въпрос за двоякото му отношение към ГЕРБ.

БСП на две: Захаросан пленум с искане на оставки или обективен анализ на вота

Сред критикуващите ръководството пък заедно със Станишев се подредили Георги Пирински, Валери Жаблянов и Янаки Стоилов. Стоилов обвинил, че партията все повече залага на външни за нея хора. БСП излъчва двусмисленост, с кого се бори тя, пък попитал Жаблянов. И той се фокусирал върху линията на обновление на Нинова, като отбелязал, че това е разцепило партията.

Не опозицията руши единството, казал Георги Пирински. Той заявил, че поне от две години критикува ръководството за запушването на демократичното начало. И нарекъл подмяна политиката на Нинова, а не обновление с нови лица.

На упреците за подмяна, изказани от Георги Пирински, се противопостави лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски. 

“Не само че успя БСП да събуди активните и млади хора, а вече повече от 3 години се работи към реално обновяване на лицата в партията, за което свидетелства съставът на Парламентарната група, листата ни за ЕП и кандидатите за кметове и общински съветници. Младежката организация се включи активно в кампанията, за което им благодарим”, каза още Бериевски. По думите му в 156 общини в съветническите листи са включени млади хора до 35 години или иначе казано БСП се яви на избори с 530 кандидати за общински съветници до 35 години. ”Кандидати за кметове и кметски наместници до 35 години има в 21 общини", опонира младежкият лидер.

По време на дискусията по местния вот Янаки Стоилов е предложил да се излезе с проект за смесена избирателна система при избора на депутати. Бившият соцлидер Михаил Миков пък настоял БСП да загърби позицията си в защита на машинното гласуване, защото избирателите били неграмотни. На пленума присъстваха и спечелилите кметове на БСП. Към единение в партията е призовал новият кмет на Русе Пенчо Милков. "В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП", казал Милков пред съпартийците си.