/ пресцентър, БСП
Ние на върха се караме, но в партията няма разцепление, заяви Нинова
През април БСП ще избира своя нов лидер за първи път чрез пряк вот, както гласят последните промени в устава, наложени след поемането на партията от Корнелия Нинова.

Това стана ясно след седемчасов следизборен пленум с равносметката за вота на "Позитано" 20, по време на който се чуха два доклада - на председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев и на 50 социалисти, от чието име го прочете Емил Райнов. Те поискаха оставката на соцлидерката заради резултатите на местния вот. Според Нинова обаче до дискусия около нейното оттегляне не се е стигнало по време на заседанието.

Добрев към опозицията в БСП: Благодаря, че нямаха търпение да започнат вътрешнопартийната кампания

На върха на БСП има различия, но партията не е разцепена, каза соцлидерката.

 „Категорично не приемам аргумента за разцепление и разединение в партията. Обясних на другарите си защо. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, ако зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа на партията. Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко", коментира Нинова. Тя е доволна, че такъв алтернативен анализ не е обсъждан в нито една от партийните организации.

50 социалисти с кърваво писмо до пленума на БСП - искат оставката на Нинова

 „Никъде в структурите на партията не се говори за разделение, разцепление. Ние на върха се караме. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред медиите има алтернативен доклад, че всички вътрешни опозиционери говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия“, отрече обвиненията на опонентите в партията соцлидерката. Според Нинова вътрешните опозиционери критикуват, но не предлагат решение на проблемите.

Червените решиха още, че на 1 декември стартират отчетно-изборната кампания вътре в партията. По време на вътрешнопартийния цикъл отчети и избори структурите ще номинират и кандидати за лидер на партията, обяви пред медиите след заседанието на НС Корнелия Нинова.

Изборът на новия председател на столетницата ще е през април чрез пряк, вътрешнопартиен вот, а след това ще има и конгрес през май.

"Искаха оставката ми пред вас, вътре не е дискутирана. И преди се е правела кампания преди пленумите, с много нажежаване на напрежение, но след  това нищо не се случва", каза още Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че оценката за резултата на БСП на изборите е: "добро представяне, но не достатъчно".