Позитано 20
Позитано 20 / БГНЕС
Недоволни социалисти от Варна се оплакаха на Станишев, че БСП става дясна
Пленум на БСП обсъжда изборните резултати от местния вот. Още в навечерието му се оказа, че освен официалния доклад на ръководството, който ще бъде изнесен от Кирил Добрев, ще се дискутира и алтернативен - на вътрешната опозиция. Въпросният анализ на 50-те завършва с призив за оставки на соцлидера и цялото партийно ръководство.

Традиционно на влизане представителите на двете тенденции в партията дадоха своите прогнози за това, което ще стане в киносалона. А докато те коментираха, медиите отбелязаха десетина недоволни от соцръководството социалисти - двама от Сандански и група от Варна. Варненци спряха президента на ЕС Сергей Станишев и му се оплакаха: "Не ни пускат вътре. Дойдохме да спасяваме партията. Превръща се в дясна и консервативна". Самият Станишев пък отправи остри критики към ИБ на БСП. Според него същественият въпрос не са оставките, а връщането на доверието към БСП, в която се извършила "подмяна на целия курс на характера на БСП".

БСП пак в избори от декември, през април вотът за лидер

Президентът на ПЕС смята, че БСП се самоизолирала от европейското семейство. "Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година при три различни избора - национални, европейски и местни, при условия, когато всички виждаме, че ГЕРБ ерозират, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива. Това е големият въпрос, който трябва задълбочено да бъде обсъден на пленума, а и в целия период до конгреса", коментира Станишев.

Той предрече, че левицата не я чака добра перспектива за следващите парламентарни избори. "БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. БСП от демократична се превръща в тоталитарна партия", заключи Станишев. Той обвини още Корнелия Нинова, че обявява БСП за консервативна и традиционалистка партия. Тази подмяна и вътрешните войни в партията се отразявали, според него, върху избирателите.

На подобно мнение са и останалите от вътрешната опозиция, от които единствено се разграничи Георги Гергов. Друг път пръв издигащ призива за оставки, сега лидерът на БСП-Пловдив отчита ръста на БСП на отминалите избори - 30-40 000 гласа повече. Гергов прогнозира нормален пленум и беше категоричен, че сега не е време за оставки.

На същото мнение са и социалистите Янаки Стоилов и Георги Гьоков - и според тях не е време да се говори за оставки. Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов продължава да държи на оставката на ръководството.

"Надявам се, че анализът ще бъде трезв и разумен, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори", коментира Гуцанов, който се оплака, че е бил брутално погазен уставът спрямо варненската организация.Според него БСП имала голям шанс за добро представяне на парламентарния вот, но това минавало през смените на върха.