Културен център „Иван Михайлов” в Битоля
Културен център „Иван Михайлов” в Битоля / БГНЕС
До края на деня българският клуб "Иван Михайлов" трябва да смени името си или ще влезе в процедура по нарушаване на закона и глоба от 3 до 10 000 евро, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация в Република Северна Македония, съобщи БНТ.

Към момента изглежда, че българският клуб няма да смени името си. Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че всички те водят до дискриминация на национална и етническа основа, насаждат омраза и нетърпимост.

Сигнал срещу клуба беше подаден от крайнолявата радикална партия "Левица". Клубът може да бъде подведен и под наказателна отговорност, доколкото не е отстранил постове с такова съдържание от социалните мрежи. По друг закон, ако до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид не си сменят имената, ще бъдат заличени от Централния регистър.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Клубът "Ванчо Михайлов" от Битоля не само възхвалява личността на Иван Михайлов, но и не премахна спорното съдържание от социалните мрежи, въпреки че срокът за това изтече. Днес изтича срокът и за останалите препоръки относно името и съдържанието, съобщи Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация (КПЗД). Весна Бендевска, член на Комисията, каза, че въпреки че имат право да образуват производство за нарушение, по-нататъшното производство ще се води от прокуратурата, която е изискала от тях доказателствата, тъй като има нарушения, които са предмет на Наказателния кодекс.

Според Комисията, тъй като е изтекъл срокът за премахване на съдържанието от социалните мрежи, за което е установено, че разпространява обезпокоителни изказвания, прославящи личността, делото и идеологията на Михайлов, има и сериозни признаци, че те са с расово и ксенофобско съдържание, предизвикват нетолерантност , омраза и дискриминация и накърняват правата и свободите на голям брой хора, сега по-нататъшното производство ще се води от Основна прокуратура.

Весна Бендевска подчерта, че имат право да повдигнат наказателно производство, но все пак са решили да насочат случая към Основната прокуратура, която е поискала от тях информация и копия от спорното съдържание, публикувано от клуба в социалните мрежи.

„Спорното съдържание се отнася не само за смущаващи изказвания. Има сериозни индикации, че се нарушават правата на голям брой хора и това се отнася до разпоредбите на член от Наказателния кодекс, поради което прехвърляме топката на Основната прокуратура“, каза Бендевска.

Ковачевски за стрелбата в Охрид: Българските клубове в РСМ представляват провокация

Тя допълни, че днес изтича и срокът за изпълнение на препоръките и по отношение на спорното име и съдържанието на клуба, като следваща стъпка е заседание на комисията и определяне на евентуално нарушение.

Относно тези две препоръки Министерството на правосъдието трябва да изпрати писмо, тъй като те са натоварени с извършването на извънреден надзор по прилагането на разпоредбите на Закона за сдруженията и фондациите, а културният център трябва да докаже пред Централния регистър, че е взето решение за смяна на името.

Тя съобщи, че в комисията са пристигнали много писма от представители на граждански сдружения, които се отнасят до българската общност в страната.
„Впрочем, ние сме затрупани с такива петиции, които идват предимно от сдружения на граждани с основателен интерес. Тези процедури текат и ние работим по тях“, каза Бендевска.

Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация установи миналия месец дискриминация на основата на национална и етническа принадлежност във връзка със създаването на Сдружение Културен център „Ванчо Михайлов" - Битоля. Седалището на клуба беше открито тази година в строгия център на Битоля - акт, който разбуни обществеността и институциите заради оспорваното име и съдържанието, публикувано в социалните мрежи, твърдят местните медии. 
 
БГНЕС/БНТ