Конституционният съд на РС Македония информира, че има образувано дело, в което се оспорват Уставът и Програмата на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля.

"Делото е в начален етап, т.е. в досъдебно производство, и е предадено на съдебния съветник и на съдия, които трябва да изготвят резюме с конкретно предложение, според което КС ще вземе решение на свое заседание“, казаха от Конституционния съд.

Парламентът в Скопие гласува единодушно законопроект срещу българските сдружения

Инициатор на инициативата е политическа партия "Левица". Вносителят заявява, че оспорените устав и програма противоречат на чл.20, ал.2 от Конституцията, тъй като, според него, са насочени към разпалване на национална или религиозна омраза или нетърпимост. В текста се посочва, че действията на сдружението са насочени към разрушаване на конституционния ред на републиката и разпалване на национална омраза и нетърпимост. Вносителят иска отмяна на обжалваните актове, поясняват от съда.

Освен това е образувано дело, по което се оспорват работната програма и уставът на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III – Охрид“.

„И това дело е в начална фаза – предварително производство, в което се събира необходимата информация“, съобщиха от Конституционния съд.

Вносител на искането е адвокат Тони Менкиновски. В иска се посочва, че оспорените актове са противоконституционни, тъй като са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред, възпрепятстват свободното изразяване на националната идентичност на македонския народ, отричат неговата идентичност и разпалват национална омраза или нетърпимост. Молителят моли за отмяна на обжалваните актове.

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на създаването на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

Ламбе Алабаковски получи условна присъда за палежа на културния дом в Битоля

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

Приетите от Република Северна Македония законодателни промени препятстват ефективното и цялостно изпълнение на Договора за добросъседство, коментира преди дни българското външно министерство.

„Очакваме от властите в РСМ да гарантират на всички нейни граждани, включително тези, които се самоопределят като българи, равни права и свободи”, се казва в позицията на България.

Налице са сериозни опасения, че с тях се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти, казват от МВнР.
БГНЕС