„Още когато бяха отворени тези клубове, казах, че избраните за тях имена могат да представляват единствено провокация“, каза премиерът на РСМ на пресконференция, отговаряйки на въпрос относно случилото се тази нощ нападение на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

„Имената, които бяха дадени, будят негативни чувства сред нашето общество, тъй като тези личности са свързани с най-тъмните периоди в европейската история. Идеята беше да се отворят културно-информационни клубове, които да сближават гражданите на двете страни, а не клубове, които предизвикват негативни емоции у гражданите“, каза Ковачевски.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

По думите му той вече е призовал гражданите да се отнасят с достойнство и съгласно европейските критерии като държава - кандидат за членка на НАТО.
Премиерът припомни за новоприетия закон за гражданските сдружения и фондации, като посочи, че е поискал от министерството на правосъдието да се изработи напълно нов закон за сдружения в държавата, който да се съгласува с всички политически партии и да се базира на германското законодателство.
„В момента се работи по такъв закон“, каза премиерът.

По отношение на реакциите на българската страна относно инцидента, Димитър Ковачевски каза: „Нормално е, че българското МВнР има свои реакции. Това, което мога да кажа, е че с министерството на културата на България сме в комуникация, много скоро ще имаме министерска среща и трябва да се установи общуване чрез официални инфомационни центрове, които вече казахме, че ще отворим в България. Така ще покажем, че това е регион на сътрудничество и регион с общо бъдеще в ЕС с добри добросъседски отношения“.

Костадинов: ЕС да свика външните министри заради стрелбата по клуба ни в Охрид

По-рано днес българското МВнР съобщи, че македонският посланик в София днес ще бъде извикан в Министерството на външните работи и ще му бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Министерството очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”. Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид.

Около 20:00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Кореспондентът на БГНЕС уточнява, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.

Заради стрелбата: МВнР вика посланика на Северна Македония

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.
По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.
 
БГНЕС