Християн Мицкоски
Християн Мицкоски / БГНЕС
Българите имат един ас в нашата политика, името му е Димитър Ковачевски, заяви лидерът на опозицията в РСМ
Ако ВМРО-ДПМНЕ беше близо до българската политика, щяхме да се договорим много лесно с България. Българите имат един ас в нашата политика, името му е Димитър Ковачевски. В България твърдят, че Ковачевски е по-добър българин дори от Зоран Заев. За трагедията на "Беса" Транс“ са виновни от македонския Демократичен съюз за интеграция. Това каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на годишната конференция на Съюза на младите сили (УМС) на партията, призовавайки отново да бъдат затворени българските клубове и за предсрочни избори.

„Безспорен исторически факт е, че Ванчо Михайлов в определен исторически контекст е главният човек на Организацията ни, както е вярно, че никога не съм оправдавал и не съм се съгласявал с неговите възгледи, с неговия метод на работа и с неговите позиции по много съществени теми. Организацията на ВМРО е продължител на най-светлите исторически синове и дъщери, пред чиито имена се прекланяме и чиито дела прославяме. ВМРО е продължение на Груев, Делчев, Татарчев, Петър Поп Арсов, Сандански, Карев, Узунов, Пачев, Сугарев и плеяда други герои“, каза Мицкоски на конференцията.

„Тази фалшива кампания срещу мен цели да прикрие хаоса, който направиха в държавата заради проблема с България. А онзи нещастник Ковачевски, в чието присъствие открито го унижават и му казват партийци, че Заев е в сърцата им, го чувам да казва, че ВМРО било близко до българската политика. Но ако това негово твърдение беше вярно, тогава щяхме да се договорим с България много бързо и лесно. Но напротив, аз като неин лидер и ВМРО, днешната ВМРО-ДПМНЕ, сме най-критикуваните в България, а правителството на СДСМ, Заев и Ковачевски са първите, които се договориха, приемайки всичко, което София поиска. Източници от там дори казват, че Ковачевски е по-добър българин дори от Зоран Заев“.

По думите му Ковачевски е подписал всичко, което България е сложила на масата, без никакви коментари.

„Българите имат един ас в нашата политика, името му е Димитър Ковачевски, който лъжливо ме обвинява, че стоя зад клубовете. И ако питате мен, тези дружества трябва да се закрият и заради политическата реципрочност, защото официална София, официална България, вече закри Македонския културен клуб, където бях и който носи името на Никола Йонков Вапцаров“, каза още Мицкоски.

Той се обърна и към лидера на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), обвинявайки го за пожара в болницата в Тетово и трагедията с катастрофиралия в България автобус.

„Али Ахмети иска да говори за европейско бъдеще, за да не говори за изгорените живи в модулната болница в Тетово, защото ако не говори за европейско бъдеще, тогава ще трябва да говори за трагедията с "Беса" Транс", в която десетки наши съграждани загубиха живота си, защото член на ДСИ, който заема важна длъжност в държавата, е дал съгласието си за управление на това неизправно превозно средство“, каза Мицкоски.

В края на речта си лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова отново за бързо формиране на техническо правителство и преждевременни избори напролет.