Длъжниците вече могат да се защитават срещу монополистите в съда
Длъжниците вече могат да се защитават срещу монополистите в съда / netinfo
Новият Гражданско-процесуален кодекс, който влезе в сила на 1 март, дава възможност на длъжниците да се защитят в съда, ако получат изпълнителен лист, че са осъдени за задължения за ток, вода, неизплатени кредити към банки или лизингови компании. Това става с внасяне на искова молба и плащане на съдебна такса, че оспорват решението. По стария Гражданско-процесуален кодекс (ГПК) това беше невъзможно.

Над 6 000 пловдивчани ще получат изпълнителни листове, че са осъдени за задължения от 20 лева до 15 000 лева заради неизплатени задължения към ВиК, Топлофикация, EVN, кредитни институции и лизингови компании след Великден.

Рекордният брой дела са заведени през последната седмица на февруари преди влизане в сила на новия ГПК, който е по-неблагоприятен за монополистите от предишния, съобщи за Дарик председателят на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев.

До две седмици съдиите ще решат делата, а до четири-пет седмици съдебни изпълнители, избрани от жалбоподателите, ще започнат събирането на вземанията. Те не могат да бъдат оспорени, защото са по стария ред.

Други новини от Пловдив