ученици
ученици / ThinkStock/Getty Images
Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките раници на невръстните ученици, разказва БНТ. Момичето подаде жалба до Агенцията за закрила на детето и към призивът й се присъединиха много родители в социалните мрежи. Проблемът, за който периодично се говори остава нерешен с години. Няма закон, в който да са вписани норми за тежестта на ученическите чанти. А травматолозите са категорични - раницата на първокласника не бива да надвишава 3 килограма.

Един първокласник - тежи средно 20-25 килограма, раницата - 7-8. В прогимназията тежестта се увеличава. Ето защо пред почти всяко училище чакат родители - да носят непосилните за децата им чанти.

Намалява бумащината в училищата

"Всеки ден от вкъщи до училище нося по две раници. И тъй като днес съм обявила вече бойкот за учебници, и моето дете днес е без учебници - само с учебни помагала и тетрадки, в които да пише. И вече може сама да я носи, въпреки че пак не е толкова лека. А аз нося на неин съученик раницата, защото детето е с проблеми в крачетата вече.", обясни Екатерина Харалампиева - майка на петокласничка.

Ниският успех и отсъствията издават семеен проблем, смята специалист

Тежките раници създават главоболия на родителите и работа на травматолозите.

"При прекомерно натоварване може да се получат - скулиози - изкривяване на гръбначния стълб, които са непоправими впоследствие и водят до трайни увреждания, които след това се налага оперативно лечение", споделя д-р Димитър Костов - травматология ВМА.

Без психолог в повече от половината училища в страната

В българското законодателство няма документ, който да определя колко може да тежи ученическата раница. От просветното министерство отчитат - в много училища децата имат комплект учебници вкъщи и втори в училище.

"Учебниците се ползват в продължение на три години. По-голямата част от тях остават в добро състояние и тогава ние приканихме родителите и училищните ръководтства - тези комплекти да се запазят като т.н. втори комплект", смята Пенка Иванова - директор на Дирекция "Учебници и училищна документация" МОН.

Трябва да се работи за намаляване на агресията в училище, съгласен е просветният министър

Заради смяната на учебниците, тази практика обаче ще бъде неприложима поне през следващите две години. Съветът на децата, в който влизат ученици от цялата страна също ще обсъди тежките раници идния месец.

Между 1 и 5 лв. искат джипитата за извинителна бележка

"Децата могат да дадат своите предложения и да бъдат сложени в законовата рамка, която да бъде предложена за промяната на който и да е закон", изрази мнение Даниела Чилийска - държавен експерт в Агенция за закрила на детето.

 
bnt.bg