Десет месеца уседналост за местните избори
Десет месеца уседналост за местните избори / netinfo
На местните избори наесен да могат да гласуват онези български граждани, които са живели в дадена община поне десет месеца преди датата на вота. Това реши парламентът, като прие на второ четене текстове от промените в Закона за местните избори.

Със 112 гласа „за”, 59 „против” и 41 „въздържал се” Народното събрание прие срокът за уседналост да е 10 месеца, въпреки че правната комисия беше одобрила предложението на НДСВ уседналостта да е 6 месеца.

БСП и НДСВ не бяха единни в гласуването. Изискването за 10 месечна уседналост подкрепиха 17 депутати от левицата, 27 - от НДСВ, както и всички присъстващи в залата народни представители от опозицията.

"Против" са били 20 депутати от левицата, 7 - от НДСВ и всички присъстващи в залата 32-ма народните представители от ДПС. С "въздържал се" са гласували 32 депутати от левицата и 9 - от НДСВ.

От опозицията настояха срокът да е по-голям, за да се избегне възможността фалшиви избиратели да предопределят съдбата на места, в които реално не живеят, а такива според Красимир Каракачанов се регистрирали още от началото на годината.

Преди това парламентът отхвърли искането на ДПС изобщо да отпадне въвеждането на уседналост за вота наесен. Според народните представители от движението, така се поставят в неравностойно положение българските граждани и се нарушава Конституцията.

По думите на Четин Казак не може да се въвежда рестрикция спрямо правото на глас и в същото време спрямо кандидатите за кмет да се изисква да са живели в съответната община преди датата на изборите. Депутатите спорят за това дали наесен да има възможност за преференциално гласуване.

Парламентът реши още, че районните кметове ще бъдат избирани пряко.