/ Георги Димитров
От БСП поискаха удължаване на заседанието, за да се разгледат предложенията, но в крайна сметка това не бе прието от народните представители
От БСП поискаха удължаване на заседанието, за да може парламентът да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ, но предложението им не получи подкрепа в пленарната зала

Процедурното предложение беше направено от Иван Ченчев от левицата, който поиска удължаване на работното време до приемането на точка четири от дневния ред - промените в Закона за личната помощ. Преди тях в програмата са включени измененията на Изборния кодекс, внесени от левицата, които предвиждат връщане на възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

Напрежение в НС заради изказване на Йорданов за Закона за личната помощ

Колегата му Крум Зарков ("БСП за България") възрази, че всичко се прави за промените в Изборния кодекс. Тази точка не е в дневния ред на българското общество и няма нужда да бъде гледана, посочи той. Аз съм твърдо против удължаване на заседанието, заяви Зарков.

Петър Петров от "Възраждане" призова да не се удължава работното време, защото следобед има заседания на важни комисия и даде пример с правната и с вътрешната комисия.

В крайна сметка предложението на БСП за удължаване на работното време беше отхвърлено. При прегласуването, "за" бяха 111 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, 68 от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България", "Възраждане" и четирима независими гласуваха "против", а 51 (от ПП, "Има такъв народ" и един независим) се въздържаха.

Отхвърлено беше при прегласуването и предложението на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за удължаване на работното време като се разгледа и още една точка (т.5 от програмата) - проект на решение за създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, управлението и дейността на дружеството и действията, предприети от държавата. 

Четири пъти показахте, че Законът за личната помощ не искате да бъде гледан, каза председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Станислав Балабанов ("Има такъв народ") коментира, че идеята на БСП не е да се гледа Законът за личната помощ, а връщането на хартиената бюлетина за гласуване.

В декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС трибуната, Тома Биков коментира, че цял ден четат какво пише в докладите на омбудсмана, за да не се гледа изобщо Изборният кодекс. Не вярваме на машинното гласуване и ще поставим този въпрос и на 48-то Народно събрание след няколко месеца, посочи той. Биков отбеляза, че ГЕРБ печели избори "и с машини, с Рашков" и ще го направят и на парламентарните избори. 
В декларация от името на ПГ на "Възраждане", Петър Петров каза, че позицията на неговата партия е против връщането на хартиения вот и отбеляза, че при него има много недействителни бюлетини. По думите му за "Възраждане" не е извинение твърдението, че хората не могат да се ориентират с машината.